Złota zasada projektowania kuchennej kompozycji:
- kuchenka, zlewozmywak, lodówka powinny być umieszczone w wierzchołkach nie zbyt rozciągniętego trójkąta, ponieważ zwiększa się liczba dodatkowych metrów, które są pokonywane w procesie gotowania
Ważne jest, aby racjonalnie zaplanować wzajemne powiązanie wszystkich procesów produkcyjnych w kuchni. Ściany już nie odgrywają wiodącej roli w kuchni, coraz częściej znaczenie mają tak zwane elementy wyspowe – przestrzeń robocza do której łatwo się dostać ze wszystkich stron.
- Dla osób praworęcznych cały przód sprzętu kuchennego z lodówką i do stołu powinien być umieszczony z lewej do prawej, dla gospodarzy u których wiodącą ręką jest lewa, na odwrót, z prawej do lewej.
- W celu uniknięcia problemów związanych z kręgosłupem, blat stołu kuchennego powinien być 15 cm poniżej poziomu ramienia wygiętego w łokciu pod kątem prostym.
- W kuchni, trzeba zapewnić warunki do pracy siedzącej: regulowany fotel, przesuwane deski, wysuwny i składany blat. Wysokość płaszczyzny roboczej musi być równa odległości od podłogi do łokcia zgiętej reki siedzącego.
- Górne szafki kuchenne powinny odpowiadać wzrostowi gospodarza.
- Bardzo ważne są elementy uszczelniające, monolityczność powierzchni - jest to jedno z największych osiągnięć nowoczesnej kuchni.
- Równie ważne jest, aby usuwać większość zapachów, poprzez ich mieszanie się następuje zmniejszenie apetytu, więc trzeba zamontować wyciąg kuchenny, oraz zabezpieczyć dostarczenie świeżego powietrza.
- Jadalni może znajdować się w kuchni, w salonie lub w oddzielnym pomieszczeniu. Jeśli stół jest w kuchni, konieczne jest ustalenie minimalnej odległości - 120 cm od szafek.
- Ważne jest, aby rozdzielić jadalnię oraz miejsce do pracy.
- Stołek barowy (jeśli taki ma zamiar występować) powinien być użyteczny dla osoby stojącej, on doskonale nadaje się dla śniadań w pośpiechu. Goście będą czuli się wygodnie przy nim, jeśli będzie regulowane krzesło barowe, a nad samym barem będzie oświetlenie.
Moda w kuchni - to nie tylko stylowe rozwiązanie i dobry kolor, to dobrze dobrane materiały, podzespoły układu i rozwiązania, które minimalizują wysiłek użytkownika podczas pracy w kuchni. Ale ty samym taka kuchnia staje się kosztownym przedsięwzięciem. Ostatnim ważnym aspektem jest to, że nowoczesna kuchnia nie toleruje ciasnoty, ona potrzebuje przestrzeni i dużej powierzchni.