Organizując przyjęcie weselne mnóstwo par zastanawia się nad doborem odpowiedniego alkoholu. O ile jeszcze do niedawna głównie stawiano na wódkę, dziś wybór ten wcale nie jest taki oczywisty, a mocne alkohole wypierane są przez znacznie lżejsze i słodsze. 

Data dodania: 2016-10-05

Wyświetleń: 2230

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wódka weselna – krótki przewodnik jak ją serwować

Wódka weselna smirnoff

Jeśli należycie jednak do grupy osób, które wybierają wódkę, podpowiemy wam w jaki sposób ją serwować, ile kupić i jak wybrać.  

Trunki w restauracjach

Wódka weselna to wciąż numer jeden polskich wesel. Trunek ten nie jest wliczany w cenę poczęstunku serwowanego przez restaurację w której zamawiane jest weselne przyjęcie, dlatego też o gatunek wódki oraz jej ilość każda para młoda zatroszczyć musi się we własnym zakresie. Wybierając ten właśnie trunek, postawcie na jeden gatunek, co pozwoli uniknąć nieprzyjemnych perturbacji żołądkowych jakie mogłyby pojawić się po zmieszaniu różnych jej rodzajów. Możecie wybierać spośród naprawdę bardzo bogatej grupy, a do najpopularniejszych wódek weselnych należą Finlandia, Bols, Pan Tadeusz, Smirnoff, czy Sobieski. Poza tymi gatunkami popularnością cieszą się ponadto Absolut, Luksusowa, Soplica, Wyborowa, Żołądkowa, czy Stock Prestige. Różnią się one między sobą smakiem, ceną, czy wyglądem butelki. Warto wybrać przede wszystkim te gatunki, które znane są większości gości i te, które mają ładne, kształtne opakowania.

Jaka ilość

Polskie wesela mają niepisaną zasadę, iż wódki na weselu nie może zabraknąć. Z całą pewnością musicie jednak wziąć pod uwagę fakt, iż poszczególne osoby spożywać będą różne jej ilości, niektóre zaś nie będą pić jej wcale. Zwykle kupując wódkę na wesele przelicza się, iż na jedną dorosłą osobę przypada jedna półlitrowa butelka. Warto jednak mieć w zapasie kilka dodatkowych butelek, zwłaszcza jeżeli organizować będziecie konkursy, a także mieć je na bramki. Często też dodatkowe butelki przeznacza się dla zespołu weselnego, fotografa, czy kamerzysty po zakończeniu ich pracy oraz dla gości weselnych w ramach podziękowania za przybycie.

Serwowanie wódki weselnej

Zwykle butelka wódki stawiana jest na stole dla 4 do 6 gości weselnych, a wymieniana na nową po opróżnieniu. O ten element zwyczajowo dba drużba lub ojciec, czy brat jednego ze świeżo poślubionych małżonków, który dopatruje, czy wszyscy goście mają pełne butelki.

Wódkę podawać należy zawsze schłodzoną, idealnie jeśli serwowana będzie w coolerach. Butelki, które nie znajdą się na stole powinno się przetrzymywać w lodówce. Idealnie, jeśli butelki posiadają przygotowane specjalne etykiety weselne, zaś sama wódka roznoszona jest w plecionym koszyku dla wygody osoby roznoszącej.

Jeśli na stole pojawia się czysta wódka, powinien też znaleźć się odpowiedni do niej kieliszek oraz szkło służące do sporządzania drinków, czy koktajli – nie każdy gość bowiem będzie chciał pić wódkę w czystej postaci. Wybierając kieliszki w restauracji, warto poprosić o mniejsze, o pojemności około 25 lub 50 ml. Po pierwsze pije się z nich wygodniej, po drugie alkohol nie upłynnia się w zbyt szybkim tempie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena