Białko serwatkowe to produkt, który nie otrzymujemy z natury, ale jest to wytwór człowieka, wynik poddania serwatki procesowi ultrafiltracji. Warto o tym pamiętać, gdyż niektóre osoby mylą serwatkę z białkiem serwatkowym, a to dwa odmienne pojęcia i dwa odmienne produkty. Białko serwatkowe to produkt, który dedykowany wszystkim uprawiającym siłowe dyscypliny sportu, osobom regularnie ćwiczącym na siłowni. Warto również nadmienić, że białko serwatkowe to produkt, który nie posiada jednej ustalonej postaci. Można powiedzieć, że istnieje w tym miejscu pewne zróżnicowania. Białko serwatkowe przeznaczone do suplementowania się nim przez sportowców może przybrać tak naprawdę trzy różne postacie. Pierwszy z nich to koncentrat białka serwatkowego. Zawartość białka w tym produkcie to aż 80%, co oczywiście wpływa bezpośrednio na uzyskiwanie bardzo dobrych efektów stosowania tego produktu. Drugą postacią białka serwatkowego jest izolat białka serwatkowego. Można powiedzieć, że to coś bardzo podobnego do koncentratu, że to jego lepsza forma.
Izolat białka
Izolat białka serwatkowego to produkt, który został w pełni pozbawiony laktozy i tłuszczu. W ten sposób otrzymujemy białko w jego czystej postaci. Pozostał nam jeszcze jeden element. Chodzi mianowicie o hydroizolat białka serwatkowego. Oznacza się go symbolem WPH i odznacza się on najlepszymi właściwościami ze wszystkich trzech produktów. Po którą opcję sięgać? Ktoś mógłby powiedzieć, że po tą ostatnią, gdyż przecież jest ona najdoskonalsza, aczkolwiek na pewno w tym miejscu musimy podkreślić, że każda forma białka serwatkowego niesie ze sobą ogromne korzyści i każdą z tych trzech opcji możemy z powodzeniem stosować. Efekt? Jak najbardziej pozytywny, co też oczywiście jest potwierdzone stosownymi badaniami oraz pozytywną opinią tych, którzy mieli okazję go przyjmować.