Wpływ na taki stan rzeczy ma wapnowanie gleb. Gdy tego zabraknie, to sytuacja zrobi się zupełnie odwrotna i przyczyni się do spadku wzrostu roślin uprawnych, a co za tym idzie pogorszy się sytuacja jakości plonów.
W Polsce w większości występują gleby kwaśne o niskim odczynie pH, z niedoborem składników pokarmowych, a z nadmiarem metali ciężkich. W tych glebach występuje tzw. glin ruchomy, który jest szkodliwy dla roślin, gdyż hamuje wzrost korzeni. Zakwaszenie ma pływ również na utratę struktury gruzełkowatej, która zapewnia glebę w odpowiednie stosunki wodno-powietrzne. Taki stan gleb powoduje także wzrost niechcianych chwastów na polu uprawnym.
Wapnowanie sprzyja poprawie jakości gleb zmieniając ich odczyn z kwaśnego na lekko kwaśny. Dodatkowo dostarczając glebie związki wapnia poprawia się jakość próchnicy. Aby taki stan rzeczy miał zastosowanie musi być wapnowanie wykonane w sposób prawidłowy. Zatem kiedy należy przeprowadzić zabieg wapnowania? Otóż najczęściej stosuje się go późnym latem i jesienią. Nawóz musi być odpowiednio wymieszany z glebą, dlatego też nie należy sadzić roślin od razu po wapnowaniu. Trzeba odczekać czasem nawet do 3 tygodni.
Dawkowanie i jakość nawozu zależne jest od pH podłoża i typu gleby. Odpowiedni dobór można wywnioskować na podstawie procentu tlenku wapnia (CaO) występującego w nawozach dostępnych na rynku. Do gleb ciężkich stosuje się większą ilość nawozu niż w glebach lekkich.
Należy się również zapoznać z zasadami dotyczącymi wapnowania gleb:
- Dla gleb lekkich i torfowych nie stosuje się nawozów w formie tlenkowej, lepsze zastosowanie ma kreda nawozowa
- Nawozy tlenkowe najlepiej stosować na gleby ciężkie
- Przebieg wapnowania powinien odbywać się w porze suchej, przy bezwietrznej pogodzie
- Nie należy stosować nawozu na glebę mokrą
Myśląc o dobrych plonach należy wymienione w tym artykule informacje wziąć pod szczególną uwagę i je zastosować w trakcie swoich prac rolnych.