Gorczyca jest rośliną która posiada szerokie zastosowanie w kuchni jak również w medycynie. Popularność tej rośliny sięga aż czasów starożytnych i do dnia dzisiejszego cieszy się ogromnym powodzeniem. Znamy ją przede wszystkim z tego ze jest podstawowym składnikiem musztardy.
Gorczyca znana jest również jako przyprawa dodawana do sałatek, przypraw i różnego rodzaju marynat. Doskonale pasuje do mięsa wołowego, wieprzowego i do drobiu. Jest dodawana do kwaszonych ogórków, grzybów a także kapusty. Niektórzy uważają że jest to również doskonały afrodyzjak.
Drobne kuleczki gorczycy wyglądające niepozornie, kryją w sobie prawdziwe bogactwo smaku. Gorczyca występuję w kilku odmianach. Dzielimy ją na gorczyce białą, gorczyce czarną i gorczyce sarepską. Wszystkie trzy rodzaje posiadają podobne do siebie właściwości.
Zastosowanie gorczycy białej
Z gorczycy białej powstaje nie tylko przyprawa, ale także miód zaprawiony lekką goryczką. W medycynie ludowej gorczyca biała wykorzystywana jest w leczeniu chorób układu pokarmowego, bólów stawowych jak również schorzeń reumatycznych.
Zastosowanie gorczycy czarnej
Gorczyca czarna natomiast posiada szersze zastosowanie w medycynie ludowej. Stosowana jest na takie dolegliwości jak: wrzody żołądka, zapalenie gardła. Podaje się ją jako m.in. środek moczopędny a także środek na przeczyszczenie a olejek gryczany posiada zbawienne działanie na żołądek, trzustkę, przeziębienie i różnego rodzaju infekcje.
Z gorczycy można przygotować różnego rodzaju okłady lecznicze, płukanki, maseczki.
Oprócz walorów przyprawowych i medycznych gorczyca może zostać wykorzystana również w gospodarstwie domowym dla usunięcia brzydkiego zapachu z garnków wystarczy kilka stłuczonych ziaren zalać wodą.
Gorczyca posiada jeszcze wiele innych zastosowań których opisywanie zajęło by bardzo dużo czasu. Jak widać jest rośliną która nie powinna zniknąć z naszych stołów i szafek kuchennych.
Dbając o nasze zdrowie i zdrowie naszych bliskich owinniśmy jak najczęściej sięgać po produkty i rośliny jakie otrzymujemy od natury. Poznanie właściwości roślin, warzyw i owoców wyjdzie nam na dobre.