Miód Manuka zasłużenie zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Dzieje się tak ze względu na jego  wyjątkowe właściwości, które mogą znacząco podnieść odporność organizmu czy pomóc chronić nadwyrężony układ pokarmowy. 

Data dodania: 2015-10-07

Wyświetleń: 970

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dlaczego Manuka UMF?

Cennym składnikiem tego unikalnego gatunku miodu, pochodzącego wyłącznie z Nowej Zelandii jest tajemniczy methylglyoxal, odkryty w 2006 roku przez niemieckiego profesora Thomasa Henle. Uznano, że odpowiada on w dużym stopniu za antybakteryjne i immunostymulujące właściwości miodu, ale zarazem nie jest jedynym, aktywnym elementem w jego składzie. Specjalne działanie miodu Manuka było znane już długo przed odkryciem profesora Henle i wiadomo, że zależy ono od wielu czynników. Badano je wykorzystując stosowane z powodzeniem do dziś testy NPA (Non Peroxide Activity), dzięki którym określa się czynnik UMF (Unique Manuka Factor). Właścicielem tej kompleksowej metody badawczej jest organizacja UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association), która zrzesza wyłącznie najlepszych, szczególnie dbających o jakość producentów miodu Manuka.

Dlaczego badania składu są aż tak istotnie i prowadzi się je różnymi metodami? Bo nie każdy miód Manuka posiada ponadprzeciętne właściwości antybakteryjne. By zapewnić konsumentów, że kupują produkt o gwarantowanych parametrach, każda partia miodu powinna być skrupulatnie i wszechstronnie przebadana. Jeżeli dla potrzeb wzmocnienia organizmu wystarczy nam nieco słabsze działanie - wybierzmy miód z oznaczeniem UMF +5 lub +10. Jeżeli zależy nam na mocniejszym efekcie, zdecydujmy się na ten z oznaczeniem UMF  +15 czy +20.

Jak więc kupić dobry miód Manuka? Przyglądając się zawartości słoika ( w stanie płynnym zwartość powinna być dość ciemna) oraz jego etykiecie i znajdującym się na niej informacjom. Na rynku dostępne są miody z oznaczeniami typu RMF +5, RMF + 10, RMF +15 czy też Pro +5, Pro +10 itd. Jak widać, bardzo przypominają one Unique Manuka Factor, ale nie posiadają jego znaczenia. Ponadto - certyfikowane laboratoria przyjmując miód do badań nadają każdej próbce numer. Ten sam numer jest potem drukowany na etykiecie, co gwarantuje oryginalność kupowanego produktu. 

Świadomość, że kupujemy jakościowy produkt pozwali w pełni cieszyć się prozdrowotnym działaniem jednej z najbardziej niezwykłych, naturalnych substancji, jaką jest miód Manuka.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena