Pod pojęciem OPC, kryją się oligomeryczne proantocyjanidyny w postaci ekstraktu z pestek winogron. To produkt wysoce bogaty w przeciwutleniacze.

Data dodania: 2015-07-16

Wyświetleń: 2406

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zmielone pestki winogron – OPC

Zmielone pestki winogron są uzyskiwane poprzez wytłoczenie na zimno pestek z dojrzewających w słońcu czerwonych  winogron, które pochodzą z kontrolowanych upraw biologicznych. Wyciąg z pestek winogron OPC został odkryty już w 1949 roku i uznany za najsilniejszy środek dla ochronny naczyń krwionośnych i najsilniejszy przeciwutleniacz.

Pestki winogron są spośród wszystkich znanych środków żywnościowych najbogatszym, jednocześnie naturalnym źródłem wtórnych substancji roślinnych z grupy polifenoli. To właśnie przy ich pomocy możemy najlepiej uchronić nasze ciało przed bardzo szkodliwym działaniem wolnych rodników. OPC z winogron w wysokim stopniu hamuje procesy starzenia wywołane ich działaniem. Oprócz tego sproszkowane pestki winogron cechuje naturalnie wysoka zawartość substancji balastowych błonnika oraz pierwiastków śladowych, którymi są wapń, magnez i żelazo. Jako antyoksydant OPC jest wobec niektórych rodzajów rodników 50 razy silniejszy od witaminy E i 20 razy silniejszy od witaminy C.

Flawonoidy osłaniają organizm przed mutacją przy podziałach komórkowych zmniejszając przy tym ryzyko powstania komórek nowotworowych. OPC posiada silne właściwości detoksykacji wzmacnia odporność, wspomaga układ krążenia, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, zmniejsza lepkość krwi powodując zwiększenie jej przepływu. OPC rozrzedza krew w naturalny sposób, która jest w stanie zapewnić przebieg wszystkich procesów życiowych. OPC absorbowane jest w ciągu 20 minut oraz działa ochronnie przez 72 godziny.

Ze względu na silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne pomaga w leczeniu ostrego zapalenia pęcherza moczowego, a także ogranicza rozwój bakterii i zapobiega zatrzymywaniu się ich na ściankach dróg moczowych.

Proantocyjanidyny mają właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne i antyartretyczne, a także zdolność zapobiegania szkodliwym skutkom promieniowania UV. Skutecznie  wspomagają ochronę oczu przed szkodliwym promieniowaniem, zarówno tym słonecznym, jak i tym pochodzącym od monitorów komputerów i telewizorów. Stosowany może być jako suplement w profilaktyce zaćmy. Pozytywnie wpływa na mikrokrążenie w gałce ocznej, przyspiesza leczenie stanów zapalnych spojówek.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena