Letnia pora sprzyja imprezom pod gołym niebem, festiwalowym wyjazdom i grillowaniu w towarzystwie przyjaciół i rodziny. Weekend to czas święty – przestają nas zalewać obowiązki zawodowe, nie trzeba się także śpieszyć. Stąd warto ten czas wykorzystać na relaks po ciężkim tygodniu spędzonym w pracy. Co gwarantuje udaną imprezę?

Data dodania: 2015-07-08

Wyświetleń: 1072

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

5 sposobów na udanego grilla

Świetne towarzystwo

Swobodnie czujemy się pośród znajomych i przyjaciół. To towarzystwo znanych i lubianych wpływa na nas pozytywnie, sprawiając, ze czujemy się odprężeni. Niekiedy zdarza się tak, że kiepska impreza może się zamienić w całkiem dobrze spędzony czas za sprawą odpowiednich ludzi.  Nie ważne wszak gdzie, ale ważne z kim – jak mówi powiedzenie. Przygotujmy więc zabawy towarzyszące spotkaniu – przyda się talia kart, piłka do siatkówki czy paletki do badmintona, tak by każdy znalazł coś dla siebie.

Zadbajmy o pogodę

Pogody nie jesteśmy w stanie przewidzieć, jednak stół z jedzeniem, miejsce do siedzenia i samego grilla warto zabezpieczyć przed nagłą ulewą czy gwałtownymi podmuchami wiatru, które mogą zwiastować nadejście burzy. Najlepiej sprawdzi się do  tego pojemny pawilon ogrodowy z bocznymi ściankami, które możemy rozłożyć w sytuacji nagłej zmiany pogody.

Skwierczące kawałki z grilla

Spotykamy się wspólnie biesiadując, dlatego nie może zabraknąć smacznych kąsków. Tradycyjnie przygotujmy zestaw mięsnych – sprawdzą się kiełbaski lub w wersji bardziej ekskluzywnej steki czy ryby. Nie zapominajmy także o wegetarianach. Kolby kukurydzy, warzywne szaszłyki lub bakłażan z nadzieniem będą wyśmienicie smakowały podpieczone na rozgrzanym ruszcie. Do tego letnia sałatka i łyk czegoś orzeźwiającego.

Akcesoria do grillowania

Pełniąc rolę gospodarza zaopatrzmy się w odpowiedni sprzęt do przewracania mięsa. Łopatka czy widelec o wielu ułatwią kwestię przewracania przypieczonego mięsiwa na 2 stronę czy zbierania jedzenia z rusztu. Dzięki temu potrawy będą szybko i sprawnie serwowane, a my nie poparzymy się ściągając jedzenie z rusztu. Jeśli nasi goście preferują szaszłyki lub żeberka możemy także zaopatrzyć się specjalne haczyki lub szpikulce wielokrotnego użytku.

Dostroić się muzyką

Każda biesiada, również ta grillowa potrzebuje odpowiedniej oprawy. Muzyka – jak wiemy – łagodzi obyczaje, dlatego nie rezygnujmy z niej, będzie idealnym tłem do rozmów.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena