Często zastanawiamy się jakie wino dobrać do danej potrawy, właściwie od czego zacząć? A może odwrotnie, zamiast trunku do jedzenia, dobierzmy danie do wina. Każdy ma własną metodę i nie istnieją złote zasady, które pomogą wszystkim kucharzom. Istnieją jednak pewne reguły, które od lat obowiązują w kuchni.

Data dodania: 2015-06-02

Wyświetleń: 850

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jak dobrać wino do potrawy?

Sklepy z winami oferują całą gamę alkoholi, które pasują praktycznie do wszystkiego. Zastanówmy się, czy czasem nie jest tak, że skoro coś pasuje do wszystkiego, to w ogólnym rozrachunku nie pasuje do niczego. Enigmatyczne? Niekoniecznie. Każdy gatunek ma określone właściwości, zapach, a nawet konsystencję. Smak jednych idealnie współgra ze słodkimi owocami, inny owszem nadaje się do owoców, ale owoców morza. W ten sposób już widzimy, że to co podamy na słodko, niekoniecznie będzie smakować z potrawami słonymi. Dzisiaj problem wcale nie polega na braku wyboru. Wręcz przeciwnie. Mamy dostęp do ogromnego wachlarza, w którym przeciętny amator win nie potrafi się połapać. Chcąc jedynie przypomnieć z czym mamy do czynienia zwróćmy uwagę na: musujące, białe, różowe, czerwone, czy szampany, a nawet wina słodkie. Każda butelka ma określony rocznik, kolor, pochodzi z danego regionu, szczepu i tak dalej. Taka gama potrafi przyprawić o zawrót głowy.

Żelazna zasada: do czerwonych mięs dodajemy wyłącznie czerwone wina. Natomiast do białych mięs i ryb tylko lekkie wina białe. Otóż i ten wzorzec powoli przechodzi w zapomnienie. Dziś coraz częściej i chętniej poszukujemy nowości i eksperymentujemy w kuchni. Faktem jest, że krwisty stek nie smakuje najlepiej w towarzystwie musującego trunku. Podobnie jedząc winogrona, czy cytrusy raczej nie sięgniemy po ciężkie czerwone wino. Trendy zarówno winiarskie, jak i kulinarne idą z duchem czasu, jednak pewne kanony jeszcze długo pozostaną niezmienione.

Koneserzy uważają, że najlepszym rozwiązaniem będzie kierowanie się własnym smakiem. Jeśli smakują nam wina włoskie i nie wyobrażamy sobie obiadu bez odpowiedniego trunku, nic straconego. Regiony winiarskie specjalizują się w określonych gatunkach, jednak znajdziemy zarówno alkohole lekkie, jak i te nieco cięższe. Warto wiedzieć, że sięgając po wina z Włoch możemy trafić na jedną z ponad 300 zarejestrowanych tam winorośli. Pamiętajmy jednak, że najważniejsze nie jest pochodzenie trunku lecz jego gatunek. Od tego zależy jego smak i wartości odżywcze.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena