Włosi serwują nam całą gamę smaków. Zarejestrowanych mają ponad 350 winorośli i około 500 niezarejestrowanych. Jest to imponujący wynik, którego nie powstydziłoby się wiele krajów. Zwróćmy jednak uwagę na prawdziwy raj dla koneserów, jakim jest Sycylia. Ta niewielka wysepka skrywa w sobie wiele tajemnic. Warto wiedzieć, że to nie tylko mafia i wulkany. To także doskonale rozwijający się region winiarski.
Najbardziej znanym sycylijskim miastem jest Marsala. I to właśnie z tą miejscowością związana jest nazwa jednego z win. Jest ono swoistym rajem dla degustatorów. Ze względu na to, że hodowcy często nie przejmują się włoskimi normami DOC, pozwalają sobie na odrobinę szaleństwa. Sycylijskie trunki stosowane są głównie do gotowania, co wynika z ich dużej zawartości alkoholu. Najpopularniejsze są wina czerwone, szczególnie wytrawne i półwytrawne. Jednak specjalnością tej wyspy są słodkie trunki, czyli już wcześniej wspomniane wino typu sherry.
Historia wyśmienitych sycylijskich win sięga około czterech tysięcy lat. Jednak na winiarskim rynku swoje triumfy świeci od niedawna. Na arenie międzynarodowej szczególnie doceniane są czerwone trunki. Charakteryzują się one bardzo wyrazistym smakiem i zapachem. Przy czym zwykle zawartość alkoholu jest wyższa niż w przeciętnych winach spotykanych na półkach sklepowych.
Jak przystało na ciepły śródziemnomorski klimat wina są bogate i ciężkie. Nierzadko zdarza się, że napój ma ponad 14 procent alkoholu. Jak na wino jest to naprawdę wysoki wynik. Większość sycylijskich winnic umiejscowiona jest na sporych wysokościach. Wiele z nich znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie wulkanu Etna. Ze względu na specyficzną kwasowość gleby w tamtym rejonie, wina mają charakterystyczny smak. Jednak właściwie w każdym miejscu tej wyspy możemy obserwować uprawę winorośli. Włoskie wina dostępne są w każdym miejscu. Poszukiwania możemy zacząć od sklepów stacjonarnych, aż do sklepów internetowych. Jedne i drugie oferują szeroki wybór gatunków i roczników.