Co znane to dobre
- renomowany producent, czyli znany, mający pozytywne opinie na forach kulinarnych używa tylko najlepszych materiałów. Nie może pozwolić sobie na wpadkę. Używa, jak przystało na dobrego producenta – doskonałej jakości stali, która jest trwała, nierdzewna i nie niszczy wartości odżywczych produktów, nie psuje ich smaku i nie usuwa cennych właściwości.
Ergonomiczny trzonek, czyli dobrze leżący w dłoni
- Dobry nóż ma stabilny trzonek, nie wyślizguje się z rąk i nie męczy dłoni podczas krojenia. Odpowiednio długa rączka pozwala lepiej rozłożyć siłę krojenia. Zasada jest taka, że im dłuższe ostrze, tym dłuższa lub masywniejsza powinna być rączka.
- Jeśli nóż dobrze leży w ręce, to łatwo nim operować. Z łatwością pokroisz ząbek czosnku w małą kosteczkę, jak i zszatkujesz kapustę.
Jakość stali
- Im twardsza stal, tym nóż ostrzejszy – dłużej będzie trzymał ostrość.
Nóż dobrany do kucharza
- Nóż powinien być dobrany do wzrostu i umiejętności kucharza. Jeśli masz 165 cm wzrostu nie kupuj noża o klindze długości powyżej 20 cm. Jeśli masz 185 cm za mały będzie dla ciebie nóż o długości 12 cm. Jeśli jesteś początkującym kucharzem używaj ostrych noży, nie ekstremalnie ostrych.
- Ważne jest także, czy nóż będzie ci służył w codziennych zwykłych czynnościach, czy będziesz chciał zrobić kulinarną rewolucję, rozwijając talent.
Zastosowanie noży
- Wszystko zależy od tego, czy będziesz kroił, szatkował, filetował, trybował itd.
- Dobór noża zależy także od tego, co będziesz kroił, czy to będą warzywa, mięso, czy chleb.
Ostrość noża – jakość i precyzja cięcia
- Ostry nóż tnie sam, bez twojego wysiłku. Delikatnie naciskasz i prowadzisz nóż, ale gdy wkładasz w krojenie zbyt dużo siły to znak, że nóż jest tępy lub niewystarczająco ostry.
- Jakość krojenia zależy od ostrości noża. Wyobraź sobie co dzieje się z cytryną krojoną tępym nożem. Krojąc, miażdżysz ją, wyciskasz z niej sok, zamiast równych cieniutkich plasterków otrzymujesz zdeformowane resztki. Precyzyjne cięcie w kuchni jest obowiązkowe, jeśli chcesz uzyskać estetycznie przyrządzony posiłek.
- Ostry nóż pozwala kroić nie tylko precyzyjnie, ale i szybko. Czas w kuchni jest bezcenny. Wyobraź sobie, że masz godzinę czasu, by zdążyć z obiadem, zanim dzieci wrócą ze szkoły. Na stole leżą wszystkie składniki, przyprawy, woda wrze. Wszystko jest gotowe, mogłabyś wrzucić pokrojone warzywa, ale… dopiero skroiłaś małą marchewkę, a w kolejce czeka jeszcze ziemniak, seler, olej skwierczy i czeka na pokrojoną cebulę. Gdybyś miała ostry nóż wszystko byłoby gotowe.
Estetyka
- Lubimy jak się nam coś podoba, chętniej sięgamy po ładniejsze przedmioty. Dlaczego więc nie kupić noża, który będzie zachęcał nas do kulinarnych przygód w kuchni. Możemy dobrać go do stylizacji kuchni lub własnych upodobań. Asortyment na rynku jest naprawdę szeroki.
Nóż, który nie rozpruje twojej kieszeni
- Kup dobry nóż, na który będzie cię stać, który nie nadszarpnie zanadto twojego budżetu. Nie musisz kupować noży za kilka tysięcy, skoro na rynku są dobrej jakości noże za kilkadziesiąt czy kilkaset złotych.
Łatwość mycia
- Nóż powinien być łatwy w utrzymaniu czystości. W przypadku dobrych noży nierdzwnych wystarczy miękka ściereczka i płyn do mycia naczyń. Można je też myć w zmywarce.