PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
- przepłucz żeliwną patelnię gorącą wodą. Zabronione jest używanie płynu do naczyń,
- możesz na niej smażyć po dokładnym osuszeniu.
JAK MYĆ ŻELIWNE PATELNIE INDUKCYJNE
- myj gorącą wodą bez detergentów (takie środki rozpuszczają tłuszcz, którym jest patelnia zaimpregnowana, ponadto żeliwo wchłania detergenty, które wnikają do smażonych potraw). Mycie z użyciem płynu dopuszczalne jest tylko w przypadku żeliwnych patelni emaliowanych,
- używaj myjki lub gąbki,
- nigdy nie myj w zmywarce,
- możesz jedynie użyć trochę soli,
- nie mocz w wodzie, myj pod bieżącą wodą.
JAK KONSERWOWAĆ
- Po użyciu patelni indukcyjnej z żeliwa nasmaruj ją odrobiną jadalnego oleju, masła lub margaryny. Dzięki temu przywrócisz patelni świeżość i zakonserwujesz do następnego użycia.
- Raz na jakiś czas wlej do patelni olej, podgrzej ją na kuchni indukcyjnej (10-15 minut) lub w piekarniku rozgrzanym do 175-200ºC (jeśli nie posiada drewnianej rączki). Gdy ścianki wchłoną część tłuszczu (najlepiej odczekać 15-30 minut), ostudź patelnie i usuń nadmiar oleju papierowym ręcznikiem. Taka konserwacja jest zalecana, gdy żeliwna patelnia indukcyjna przybierze szary kolor.
- Konserwację należy przeprowadzać w wentylowanym pomieszczeniu lub przy uchylonym oknie – wypiekane patelnie dymią!
CZEGO NIE NALEŻY ROBIĆ
- nigdy nie wlewaj do rozgrzanej patelni indukcyjnej zimnych płynów. Spowoduje to mikroskopijne pękanie żeliwa, osłabiające jego trwałość,
- nie umieszczaj w szafce patelni z przykrywką (mogą pojawić się oznaki rdzy),
- nie przykrywaj patelnie pokrywą bezpośrednio po użyciu, i nie odstawiaj jej na dłuższy czas,
- nigdy nie zostawiaj patelni indukcyjnej zanurzonej w wodzie,
- nigdy nie przechowuj potraw na patelni żeliwnej. Doprowadzi to do korozji i potrawy nabiorą metalicznego posmaku.
- nigdy nie wlewaj zimnej wody na mocno rozgrzaną patelnię. Powodować to może mikroskopijne pękanie struktury żeliwa, osłabiające jego trwałość.
JAK PRZECHOWYWAĆ
- żeliwną patelnie indukcyjną przechowuj dokładnie wysuszoną, w przewiewnym miejscu – żeliwo jest podatne na korozję.
JEŚLI NA PATELNI INDUKCYJNEJ POJAWI SIĘ RDZA
- usuń ją metalowym zmywakiem lub szczoteczką i zakonserwuj – instrukcja wyżej.
JEŚLI POŻYWIENIE ZBYT MOCNO PRZYWIERA DO PATELNI
- to znak, że patelnie jest sucha. Wsyp na dno sporą ilość soli kuchennej i rozgrzej patelnie na płycie indukcyjnej. Gdy sól się spali, ostudź patelnie i usuń pozostałość soli.
GDY TŁUSZCZ KONSERWUJĄCY ZOSTANIE SPŁUKANY
- możesz to zaobserwować podczas osuszania żeliwnej patelni – pojawią się na ścierce czarne plamy. To znak, że patelnia utraciła swą naturalną powłokę, która zapobiega przywieraniu potraw. Zagotuj wodę w patelni, następnie ją wylej, osusz naczynie i zakonserwuj - instrukcja wyżej.