0
głosów
- +

Czy stewia wybawi Cię od zabójczego cukru?

Autor:

Aktualizacja: 15.03.2014


Kategoria: Zdrowie / Zdrowe Odżywianie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 727 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Czy stewia wybawi Cię od zabójczego cukru?

Cukier  jest zabójczy. Zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, sprzyja różnego rodzajowi chorobom układu krążenia i otyłości. Światowa Organizacja Zdrowia podała swoje nowe stanowisko dotyczące rekomendowanej dawki codziennego spożycia cukru. Jak pozbyć się cukru z naszej diety?


Od teraz WHO uważa, że z cukru może pochodzić nie więcej niż 10% wszystkich kalorii jakie zjadamy. To oznacza że dorosła kobieta o przeciętnej wadze może zjeść około 50 g cukru (dziesięć łyżeczek), a mężczyzna 70g (o cztery więcej).  W samej półlitrowej coli znajduje się, aż 10 łyżeczek cukru.

Aktualnie wg specjalistów z Wielkiej Brytanii większość Brytyjczyków  zjada więcej cukru niż jest zalecane.  Niestety w diecie dzieci średnio, aż 15% kalorii pochodzi z cukru, u dorosłych 11,6%.

Jak się pozbyć cukru z naszej diety?

Jednym ze sposobów jest zastąpienie go zdrowym odpowiednikiem takim jak stewia.

Co to jest stewia?

Stewia to roślina pochodząca z Paragwaju, której liście zawierają słodkie w smaku substancje (glikozydy stewiolowe) będące wyśmienitą alternatywą dla cukru. Substancje te są ok. 300 razy słodsze od cukru, ale nie są przyswajane przez organizm człowieka i z tego względu mają zero kalorii. 

Zalety stewii są następujące: pochodzenie roślinne, 0 kalorii, słodsza od cukru 300 razy. Do słodzenia wystarczy użyć minimalnej ilości. Stewia sprawdza się w pieczeniu i gotowaniu, gdyż wykazuje odporność na wysoką temperaturę – do 220 ° C nie traci na słodkości. Nie powoduje próchnicy zębów. Nie podnosi stężenia glukozy we krwi. Na dokładkę zawiera wapń, potas, magnez, żelazo, silne antyoksydanty, witaminę C i kwas foliowy.  Jest bezpieczna dla chorych na cukrzycę.

Aktualnie ze stewii są produkowane słodziki w różnych formach: płynie, tabletkach, proszku i w kryształkach. Tym samym stewia ma szerokie zastosowanie w kuchnii do słodzenia wszystkiego.

Niektórzy jako wadę stewii postrzegają jej posmak. Austriacka firma Reisenberger GmbH we współpracy z Wydziałem Nauk o Żywności i Technologii z wiedeńskiego Uniwersytetu Nauk Rolniczych opracowała produkt będący wynikiem 5 letnich badań. Jest nim natusweet. Natusweet łączy stewię i erytrytol w taki sposób, że smakowo produkt uzyskał bardzo wysoką akceptację. Erytrytol to słodka substancja występująca np. w kukurydzy i winogronach.

Na rynku jest już dostępna bogata oferta słodyczy, w których cukier zastąpiono zdrowym, naturalnym odpowiednikiem. Niektóre z nich uzyskały nagrody w międzynarodowych konkursach, gdzie brano pod uwagę smak i walory zdrowotne, przykładem nagrodzonych słodyczy są belgijskie czekolady Cavalier.

Beata Straszewska, właścicielka sklepu Stewiarnia.pl - stewia, czekolady ze stewią, natusweet - słodzik


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij