Sztućce są bez wątpienia jednym z nieodzownych elementów na naszych stołach. O ile korzystając z umiejętności, jakimi posługiwali się już pierwsi ludzie, zamieszkujący naszą planetę, niektóre potrawy jesteśmy w stanie wsunąć ekspresowo bez ich użycia, o tyle są też takie, przy których nawet największy przeciwnik sztućców ma niemałą zagwozdkę i musi się do nich przekonać.
Sztuka układania
Tutaj należy przede wszystkim zacząć od tego, co na naszym stole spośród całego naszego zestawu będzie tak naprawdę potrzebne. Istotne jest też dopasowanie sztućców do pozostałej zastawy, jeśli rzecz jasna mamy możliwość takiego doboru. Sztućce warto podawać w zależności od serwowanych potraw i jeśli mamy taką możliwość podawać je kolejno z nowymi potrawami, po to, żeby nie mieszać naszym gościom w głowach, a konkretniej w talerzach. Jeśli decydujemy się na ułożenie sztućców na kilka dań do przodu, to układamy je kolejno od wewnątrz. Te, które są najdalej talerza są używane jako pierwsze. Łyżki i noże powinniśmy układać z prawej strony, zaś z lewej widelce. Nad talerzami powinni się natomiast znajdować sztućce używane do spożywania deserów.
Sztuka używania
Należy pamiętać o tym, że używanie sztućców sprowadza się nie tylko do roli czysto technicznej, związanej ze spożywaniem potraw. Sztućce to także jeden z bardzo ważnych elementów dekoracji naszego stołu. Kluczową rolę może odgrywać przy ważnych okazjach, takich jak wesela czy różnego rodzaju bankiety firmowe, gdzie sztućce najlepszych producentów błyszczą już z daleka.
Być może używanie sztućców to błahe podstawy, ale przy wielu okazjach możemy się spotkać z tym, że nie każdy je doskonale zna. Po pierwsze należy pamiętać o tym, że potrawy powinny być nakładane i powinny wędrować do naszych ust jedynie za pośrednictwem widelca bądź łyżki. Nóż jest jedynie w tym przypadku narzędziem pomocniczym. Może się to wydawać zbyt wymagające, ale sztućce, którymi już operujemy, nie powinny powracać na to samo miejsce na stole. Przerywając jedzenie, pozostawiamy je w naczyniu.