Kupując piec, bardzo często zastanawiamy się, jaki model wybrać, by jak najlepiej trafić w preferencje naszego domu. W ofercie bardzo często bierzemy pod uwagę dwa rodzaje pieców: żeliwne i stalowe.
Dlaczego warto wybrać piec żeliwny:
piec żeliwny ze względu na swoją budowę bardzo sprawnie oddaje ciepło oraz je zachowuje, w związku z tym nawet kilka godzin po wygaśnięciu ognia potrafi ogrzewać wszystkie pomieszczenia,
nadaje się zarówno do ogrzewania domów jednorodzinnych, jak i domków letniskowych,
nie wymaga specjalnego paliwa, można w nim palić zarówno koksem, węglem, jak i drewnem,
ze względu na swoją tradycyjną budowę może bardzo często służyć jako ozdoba domu.
Jak działa piec stalowy:
przede wszystkim jest odwrotnością pieca żeliwnego, ma cienkie ściany i budowę, która nie pozwala mu tak długo utrzymywać ciepła, właściwie jest zimny tuż po wygaśnięciu ognia,
piec stalowy wymaga specjalnej obudowy: ceramicznej lub kamiennej, powodem tego są gorące ściany pieca, którymi można się poważne oparzyć,
piec stalowy dzięki ciekawej obudowie można dopasować do różnych wnętrzy domu.
Zarówno piec stalowy, jak i żeliwny, mogą mieć przekrój kołowy, ośmioboczny lub kwadratowy, dzięki czemu można je dopasować do różnych miejsc w pomieszczeniu.
Kotły żeliwne są nieco droższe od stalowych. Głównie dlatego, że mają większą odporność na korozję. Warto jednak wiedzieć, że w sytuacjach zbyt wysokiej temperatury lub złego użytkowania kotły żeliwne mogą pękać.
W kotłach żeliwnych najbardziej opłaca się opalać koksem, czyli paliwem krótkopłomiennym, w innym przypadku kotły stalowe bedą bardziej funkcjonalne.