Ocet jabłkowy ma bardzo korzystny wpływ na człowieka. Powoduje lepsze przyswajanie cukrów u osób cierpiących na cukrzycę typu 2, a także podnosi stężenie frakcji "dobrego" cholesterolu HDL. Hamuje apetyt. Jest bardzo pomocny przy odchudzaniu.

Data dodania: 2013-01-28

Wyświetleń: 2354

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Ocet jabłkowy

 Skład:

Ocet jabłkowy zawiera wiele minerałów i witamin, m.in.: potas i sód, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, krzem, witaminę A, witaminy z grupy B, C, E, P i beta-karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Odpowiedni bilans tych związków reguluje pracę układu pokarmowego, wydalniczego, wpływa na stan naczyń krwionośnych i wzmacnia odporność organizmu. Wpływa także na proces usuwania toksyn, dzięki czemu przyczynia się do oczyszczenia ludzkiego ciała ze szkodliwych związków odkładanych w komórkach. Mikroelementy wpływają na wyrównanie się gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu. Głównym składnikiem octu jabłkowego są pektyny, witamina E i potas.

 Pektyny to mieszanina cukrów, które budują ściany komórkowe roślin i zawarte są w rozpuszczalnych włóknach błonnika. Dostarczone do ludzkiego układu pokarmowego przyśpieszają metabolizm, ułatwiają trawienie i usprawniają perystaltykę jelit. Zmniejszają także stopień przyswajania i odkładania tłuszczu w komórkach. Ponadto mają wpływ na pracę i stan układu krwionośnego, obniżają bowiem poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym miażdżycy i nadciśnieniu.

Witamina E, zwana witaminą młodości, jest naturalnym antyutleniaczem, który chroni przed utlenianiem się wolnych rodników, co bezpośrednio związane jest z procesem starzenia się organizmu. Jej prawidłowy bilans odpowiada za dobry stan wzroku, wpływa na zdolność koncentracji i pracę mięśni szkieletowych oraz układu krwionośnego. Jej niedobory powodują szybsze starzenie się skóry, wolniejsze gojenie ran, mogą także prowadzić do chorób immunologicznych i onkologicznych.

 Potas wpływa na dobrą pamięć, ponieważ bierze udział w procesach przewodzenia impulsów w układzie nerwowym. Jego niedobór może powodować uczucie osłabienia, bóle w stawach, pogorszenie stanu cery czy próchnicę i zapalenie dziąseł.

 Wpływ na zdrowie:

 Ocet jabłkowy ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dowodem na to są nie tylko praktyki związane ze stosowaniem go jako leku w czasach starożytnych i w medycynie ludowej, ale także badania naukowe. Angielscy klinicyści odkryli, że specyfik ten wpływa na lepsze przyswajanie cukrów u osób cierpiących na cukrzycę typu 2, a także podnosi stężenie frakcji „dobrego” cholesterolu HDL, obniżając poziom trójglicerydów.

Współcześnie coraz więcej osób, w tym dietetyków, zachęca do spożywania octu jabłkowego jako suplementu diety.

Wpływa on na poprawę stanu zdrowia osób chorujących na dolegliwości alergiczne, zapalenie stawów, grypę, dnę moczanową, pomaga w bólu gardła, leczy trądzikowe stany zapalne, łagodzi zgagę, poprawia samopoczucie u ludzi skarżących się na zespół chronicznego zmęczenia.

Kwas octowy, poza tym, że obniża poziom węglowodanów i „złego” cholesterolu we krwi, znacznie przyczynia się do utraty wagi, stąd w oparciu o jego działanie powstała dieta z wykorzystaniem octu jabłkowego.

 Badania prowadzone u osób cierpiących na nadwagę wykazały, że codzienne spożywanie octu już po 12 tygodniach przyczynia się do spadku masy ciała i redukcji tkanki tłuszczowej, zwłaszcza z okolicy brzucha. Ponadto działanie tego preparatu uniemożliwia efekt yo-yo, ponieważ hamuje wtórne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie.

Ocet jabłkowy ma także wpływ na pracę całego układu pokarmowego. Jego korzystne właściwości polegają na poprawie procesu trawienia przez przyspieszenie syntezy enzymów trawiennych i zwiększenie wydzielania soków żołądkowych, ponadto związki w nim zawarte, głównie pektyny,  regulują perystaltykę jelit.

Kwas octowy kontroluje równowagę zasadowo-kwasową organizmu, która często zostaje naruszona podczas stosowania różnego rodzaju głodówek i diet odchudzających.

 Ocet jest wodnym roztworem kwasu octowego, który powstaje w procesie fermentacji octowej alkoholu. Używany jest w gospodarstwach domowych jako przyprawa do potraw, bowiem podkreśla smak sałatek i mięs, a także pobudza apetyt i wspomaga układ pokarmowy podczas trawienia tłustych i kalorycznych posiłków.

Często używany jest także jako środek czyszczący, ponieważ rozpuszcza kamień i osad gromadzący się na sprzętach kuchennych. Najpopularniejszą i najtańszą odmianą octu jest ocet spirytusowy, który otrzymuje się podczas fermentacji spirytusu, wielu konsumentów jednak zamienia go na ocet winny bądź owocowy, ponieważ te rodzaje przyprawy mają łagodniejszy smak i delikatny zapach.

 Ocet jabłkowy powstaje na bazie fermentacji owoców, którą wywołują bakterie octowe. Ma charakterystyczny jabłkowy zapach i bursztynowy kolor.

Chętnie używany jest jako dodatek do dań mięsnych, sałatek, majonezów i sosów, ze względu na wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne właściwości. Jego spożywanie po posiłku wpływa na dłuższe uczucie pełności w żołądku, czym hamuje apetyt. Zawarte w occie jabłkowym mikroelementy i witaminy regulują pracę wielu narządów, przede wszystkim działają na układ pokarmowy i wydalniczy oraz podnoszą odporność.

Specyfik sprawdza się także jako farmaceutyk do stosowania zewnętrznego na urazy skóry, wypryski i krosty. Ponadto kwas octowy wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej, dlatego właśnie na occie jabłkowym oparto jedną z popularnych i bezpiecznych diet odchudzających. Można go otrzymać samodzielnie, można także nabyć w każdym sklepie spożywczym. W aptekach dostępne są także tabletki zawierające ekstrakt ze składników octu jabłkowego, wzbogacony błonnikiem, do stosowania jako suplementy diety podczas odchudzania.

Dieta octowa 

Ocet jabłkowy, znany ze swoich prozdrowotnych właściwości, cieszy się największą popularnością jako główny składnik diety odchudzającej. Regularne spożywanie go w niewielkich ilościach przyspiesza metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego, intensyfikuje spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiega jej wtórnemu odkładaniu się. Ten ostatni aspekt jest kwestią dość istotną, bowiem wiele diet odchudzających, które polegają jedynie na redukcji przyswajanych kalorii, po zakończeniu prowadzi do ponownego wzrostu wagi, kiedy osoba zaczyna jeść normalnie. Odchudzanie z octem musi jednak przebiegać z uwzględnieniem rozsądnych zaleceń, należy zrezygnować z potraw bardzo tłustych i słodkich, a zwiększyć ilość spożywanych warzyw i owoców. Powinno się zwiększyć także ilość wypijanej wody do dwóch, trzech litrów dziennie. Dietę można wesprzeć aktywnością fizyczną i rezygnacją z jedzenia przed snem.

Trzy razy dziennie – rano na czczo, przed obiadem oraz wieczorem tuż przed snem – należy wypijać roztwór octu jabłkowego z wodą. W szklance wody rozpuszcza się dwie łyżki stołowe octu. Początkowy spadek masy ciała związany jest z odwadnianiem się organizmu, natomiast po kilku tygodniach zauważa się redukcję tkanki tłuszczowej. Co pewien czas należy robić tygodniową przerwę, aby nie nadwerężyć stanu żołądka. Nie wolno także przekraczać zalecanych dawek lub głodować. W trakcie prowadzenia diety należy obserwować swój organizm, a wszelkie niepokojące objawy zgłaszać lekarzowi, może się bowiem okazać, że układ pokarmowy danej osoby nie toleruje większych ilości kwasu octowego. Należy także pamiętać o ograniczeniu spożywania soli podczas stosowania diety octowej. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena