Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jednak z jednej strony dochodzą do nas informacje o pozytywnym wpływie kawy, a z drugiej strony ciągle słyszymy, że kawa jest bardzo niezdrowa. Jak jest naprawdę?

Data dodania: 2012-10-11

Wyświetleń: 1686

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Najnowsze badania naukowców stwierdzają, że picie kawy w umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

 - Kawa zawiera duże ilości kofeiny, która stymuluje nasz organizm, zmniejsza senność, dodaje energii oraz polepsza pamięć krótkotrwałą. W zależności od rodzaju kawy, w filiżance znajduje się od 80 do 150 mg kofeiny. Najwyższy poziom stężenia we krwi osiąga w ciągu 30 minut po wypiciu kawy;

- Kawa zawiera silne przeciwutleniacze – kwas chlorogenowy oraz kawowy. Neutralizują działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za niszczenie zdrowych komórek. Przeciwutleniacze poprawiają mechanizmy obronne organizmu przed nowotworami, chorobami wieńcowymi serca, stanami zapalnymi;

- Kawa może obniżyć ryzyko cukrzycy typu II nawet o 60% dzięki zawartości przeciwutleniaczy, składników mineralnych oraz kofeiny. Picie kawy zwiększa wrażliwość organizmu na działanie insuliny, która kontroluje prawidłowy metabolizm glukozy;

- Pijąc od 2 do 4 filiżanek kawy, możemy obniżyć ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera, dzięki ochronie komórek nerwowych przez antyoksydanty;

- Regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona o około 80%. Choroba spowodowana jest utratą komórek mózgowych, które produkują neuroprzekaźnik – dopaminę. Zawarta w kawie kofeina chroni komórki mózgowe, zapobiegając utracie neuronów;

Picie kawy ma również negatywne skutki, szczególnie w zbyt dużych ilościach. Lekarze zalecają spożycie do 500 mg kofeiny dziennie, czyli do 4 filiżanek kawy;

- Zbyt duża ilość kawy może spowodować tzw. rozdrażnienie kofeinowe, które objawia się nerwowością, niepokojem oraz drażliwość;

- Picie kawy w zbyt dużych ilościach lub w godzinach wieczornych może powodować problemy z zasypianiem, a nawet powodować bezsenność;

- Wysokie spożycie kawy zwiększa utratę gęstości mineralnej kości. Kofeina zawarta kawie zwiększa wypłukiwanie z organizmu wapnia, lecz wystarczy dodać mleka, aby zniwelować ten proces;

- Picie niefiltrowanej kawy może zwiększyć poziom cholesterolu, poprzez substancję o nazwie kafestol.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena