Wapno stanowi ważny składnik gleby, niestety polscy rolnicy często o tym zapominają. wapno nawozowe nadal jest za rzadko stosowane i dlatego Polska pod tym względem znajduje się na jednym z najgorszych miejsc w Unii Europejskiej.

Data dodania: 2012-08-06

Wyświetleń: 1618

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

               Gleby w Polsce są jednymi z najbardziej zakwaszonych w Europie. W ostatnim czasie rolnicy częściej stosują nawozy na bazie wapna, jednak nadal jest im daleko do swoich kolegów z innych krajów Unii Europejskiej. Tamci już dawno zrozumieli jak ważną rolę pełni wapno jako nawóz w glebie.

               Odpowiednio stosowane wapno mineralne znacząco poprawia jakość plonów. Wapno nawozowe powinno być często stosowane zarówno w rolnictwie jak i ogrodnictwie w celu odkwaszenia gleby. W ten sposób wapno poprawia i uzupełnia jej skład chemiczny, co bezpośrednio przekłada się na jakość plonów. Najlepszą porą na wapnowanie jest jesień. Nawozy tlenkowe nie mogą być stosowane w połączeniu z innymi nawozami gdyż łączenie nawozów zawierających wapno z innymi może skutkować reakcjami chemicznymi i powstawaniem związków nieprzyswajalnych dla roślin.

Jak powszechnie wiadomo użytki zielone również wymagają wapnowania, w tym celu również stosuje się wapno nawozowe, które wprowadza optymalny odczyn gleby. Wapno ma korzystny wpływ nie tylko na rolnictwo ale również na produkcję pasz oraz na cały ekosystem łąkowy. Jeśli chodzi o produkcję pasz najlepszym jest stosunek gdy wapno zajmuje 0,7% w suchej paszy dla przeżuwaczy. Natomiast w przypadku gdy gleba jest odpowiednio zasilona w wapno, wówczas wzrasta zawartość innych cennych składników chemicznych takich jak: fosfor i magnez. Wapno wpływa również korzystnie na strawność hemicelulozy przez zwierzęta.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena