Rzymianie specjalizowali się w posługiwaniu zaprawami, w których główną bazę stanowiło wapno. W Polsce wapno gaszone na skalę przemysłową zaczęto produkować około 1770 r. Obecnie nowoczesne zakłady produkujące wapno zlokalizowane są w okolicach Kielc, Opola, jak również na Kujawach. Czynnik ten jest wytwarzany w piecach współprądowo-regeneracyjnych, na paliwo ciekłe lub gazowe, lub w piecach cylindrychnych na koks, albo antracyt. Obecnie znajduje powszechne zastosowanie zarówno w budownictwie tradycyjnym, jak również przy utwardzaniu gruntów pod drogi i autostrady. Jednak najczęstsze zastosowanie wapno znajduje przy wapnowaniu gleb jako nawóz.
Zanim wybierzemy wapno do wapnowania gleby, należy rozważyć kilka decydujących czynników pod względem szybkości działania:
1. Pierwsze miejsce w tej kategorii zajmuje wapno kredowe, które stosuje się głównie pod rośliny okopowe takie jak: marchew zwyczajna, pietruszka zwyczajna, burak zwyczajny, ziemniak, słonecznik bulwiasty, brukiew, cykoria.
2. Na drugim miejscu znajduje się wapno węglanowe, które rozkłada się dłużej, ale przez to również dłużej pozostaje w glebie, przez co stanowi optymalne rozwiązanie.
3. Najdłużej rozkłada się wapno dolomitowe, które stanowi raczej inwestycję na przyszłe lata i plony. Warte polecenia w polskich warunkach jest wapno magnezowe, gdyż rolnicy często zapominają właśnie o roli magnezu w glebie.