Jego przygoda z biegami zaczęła się w drugiej klasie szkoły średniej. W tym okresie Jurek trenował narciarstwo klasyczne, a bieganie stanowiło tylko jeden z elementów letniego przygotowania do zimowych startów. Początkowo nie lubił tych treningów, gdyż wydawały mu się zbyt nudne. Prawdziwą radość i fascynację odnalazł dopiero w biegach trailowych po wzniesieniach, w których udało mu się połączyć zwykłe biegi na płaskim terenie i trening crossowy. Z upływem czasu narciarstwo klasyczne zostało zepchnięte na dalszy plan, na rzecz właśnie biegów trailowych. Jurek w 1994 r., będąc już studentem fizjoterapii, postanowił wziąć udział w niezwykle wymagającym wyścigu Minnesota Voyageur na dystansie 80 km. Pomimo, że nie biegał wcześniej tak długich dystansów, to zajął w nim bardzo dobre drugie miejsce. Był to początek jego hegemonii w najważniejszych zawodach ultra na świecie.
Zwyciężał on w takich znanych biegach jak:
- Sparthatlon, czyli wyścigu na historycznej trasie z Aten do Sparty. Najlepszy był tu aż trzykrotnie, w latach 2006-2008.
- Hardrock Hundred Mile Endurance Run w 2007 r.
- Western States Endurance Run, triumfował tu aż siedem razy z rzędu w latach 1999-2005. Jego rekord trasy 15:36:27 został pobity dopiero w 2010 r.
- Badwater Ultramarathon. Zwycięstwa odnosił w latach 2005-2006.
Ponadto jest również rekordzistą USA w 24-godzinnym biegu, z wynikiem 266 km. Jeszcze przed ukończeniem 30 roku życia, a więc w wieku, w którym większość biegaczy zaczyna swoją przygodę na dystansach ultra, stał się bardzo cenionym zawodnikiem na świecie.
Jurek twierdzi, że świetne wyniki i wytrzymałość na trasie zawdzięcza głównie dobremu przygotowaniu mentalnemu do zawodów. Ponadto bieganie jest dla niego czymś więcej niż tylko sportem - stanowi pewną filozofię życia. Zwraca on również dużą uwagę na odżywianie. Jest weganinem i to tym najbardziej skrajnym. Większość posiłków przyrządza sam od podstaw. Chleb wypieka z wcześniej zrobionej przez siebie mąki, soki pije tylko ze świeżo wyciśniętych owoców. Bardzo lubi jeść zieleninę, sałatki i surowe warzywa wyhodowane w domowym ogródku. Dziennie spożywa od 5000 do 8000 kcal.
Podczas treningu pokonuje po wzniesieniach około 120 mil tygodniowo . Natomiast w czasie przygotowań do startu stosuje intensywne, na pełnej szybkości podbiegi. Przeważnie biega wtedy w weekend. Pierwszego dnia pokonuje dystans 24 mil, który dzieli na 3 odcinki z łącznym przewyższeniem 4000 metrów. Z kolei drugiego dnia biegnie 35 mil z przewyższeniem 3300 metrów. Taki wysiłek pozwala mu dobrze przygotować się do 100 milowego wyścigu.