Ukryte koszty wesela – cena za jedną osobę.
Organizacja wesela w restauracji często polega na ustaleniu menu, przybrania i innych drobnych detali. Jednym z argumentów decydujących o wyborze restauracji jest cena za jedną osobę. W ustalonej cenie wliczone są: posiłki i przekąski, obsługa kelnerek, przybranie (standardowe) sali etc. Przeważnie alkohol, orkiestra oraz wynajęcie sali – są kosztami dodatkowymi.Wynajęcie sali, restauracji jest dodatkowym kosztem w niektórych restauracjach.
Przykład :
Cena za jedną osobę na weselu = 170 zł, przy 100 osobach naweselu 170*100 = 17 000,00 zł.
Dodatkowo wynajęcie sali weselnej, restauracji 2000,00 zł. Zatem można przyjąć, że całkowity koszt organizacji wesela w danym przykładzie wynosi 17 000,00 zł dodać 2 000,00 zł = 19 000,00 zł, co w przeliczeniu na jedną osobę-gościa weselnego daje kwotę 190,00 zł. Podany przykład obrazuje wpływ kosztów dodatkowych (wynajmu sali weselnej,restauracji) na cenę jednostkową organizacji wesela.
Dobre restauracje i domy weselne nie pobierają dodatkowych opłat tytułem wynajmu sali, restauracji na wesela. Przed wyborem restauracji na Państwa wesele proszę zawsze pytać restauratorów o ukryte koszty organizacji wesela, w tym przypadku o dodatkowe koszty wynajmu restauracji, domu weselnego.
Kolejnym ukrytym kosztem mogże być: opłata za parking przynależny do danej restauracji, domu weselnego oraz koszt obsługi szatni. Wszystkie te opłaty w sumie należało by ująć w opłacie-cenie za jedną osobę na weselu.