Jak wiadomo wszystkie produkty spożywcze dostępne w tradycyjnych sklepach nie są w pełni naturalne. Przetwarza się je w rozmaity sposób powodując ich dłuższą przydatność do spożycia oraz lepszą wytrzymałość na rozmaite warunki.

Data dodania: 2012-01-27

Wyświetleń: 1713

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 4

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

4 Ocena

Licencja: Creative Commons

Ponadto wiele substancji dodawanych jest do żywności w celu otrzymania jakichś szczególnych właściwości jak barwa czy zapach. Większość substancji, które wspomagają utrzymanie świeżości produktów spożywczych powoduje bardzo szkodliwe skutki dla naszego zdrowia. Wyjątkiem są jedynie te pochodzenia całkowicie naturalnego, których nie wytworzyła nauka i technologia, a sama natura.


Jedną z najmniej niekorzystnych dla zdrowia substancji jaka bardzo często dodawana jest do różnego typu przetworów, czy też innych produktów, jest kwas octowy. Składnik ten pochodzi z substancji, które przechodzą proces fermentacji. Można go znaleźć w większości owoców lub uzyskać drogą mniej naturalną, przez poddanie fermentacji cukru, melasy czy też alkoholu. Świetnie działa jako środek konserwujący. Zapobiega powstawaniu pleśni, grzybów i bakterii. Co ważne nie istnieje dzienne ograniczenie spożycia tego kwasu., ani nie odnotowano również skutków ubocznych jego stosowania. Taki konserwant jest niemal w pełni bezpieczny dla zdrowia i może być stosowany z czystym sumieniem.


Zupełnie inaczej rzecz się ma w przypadku mniej naturalnych składników. Najwięcej szkód w organizmie mogą wyrządzić barwniki, takie jak karmel. Służy on nadawaniu pożywieniu barwy brązowej. Stosowany jest do produkcji coli, czekolady, sosów do mięs, różnych przetworów czy wypieków, a także herbat granulowanych oraz wina. Niestety, jego nadmierne spożycie prowadzi do wielu niemiłych konsekwencji takich jak nadpobudliwość bądź rozleniwienie. Może także nasilić ruchy robaczkowe jelit i powodować biegunki jak niektóre leki. Jak widać nie wszystkie konserwanty muszą być szkodliwe, jednak trafiają się też takie. Warto więc czytać etykiety i analizować składniki produktów, które producenci przeznaczają da naszego spożycia.

Licencja: Creative Commons
4 Ocena