Kości, zęby i kręgosłup
Wapń jest podstawowym budulcem naszych kości i zębów, które dzięki niemu są mocne i odporne na urazy i złamania. Jeśli w naszym organizmie jest zbyt mało wapnia, pobierany jest on właśnie z układu kostnego, który służy jako magazyn tego minerału. Dodatkowo, z wiekiem nasza masa kostna się zmniejsza, staje się bardziej krucha, co wywołuje wiele chorób, w tym osteoporozę. Dlatego tak ważne jest spożywanie produktów bogatych w wapń już od najmłodszych lat, kiedy kości się rozwijają i nabierają odpowiedniej gęstości.
Układ mięśniowy
Wapń odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu naszych mięśni. Pod jego wpływem dochodzi do kurczenia i rozkurczania mięśni, które, jak wiadomo , znajdują się niemal w każdym organie naszego ciała. Wapń bierze również udział w odtwarzaniu i regeneracji mięśni, łagodzeniu stanów zapalnych mięsni, czy zakwasów, co jest istotne zwłaszcza w przypadku sportowców i osób aktywnych fizycznie.
Układ nerwowy
Istotną rolę odgrywa obecność wapnia dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Za jego pośrednictwem przenoszone są impulsy nerwowe. Niedobór wapnia może być przyczyną pojawienia się stanów lękowych, nadmiernej nerwowości, czy nadpobudliwości, a także drgawek.
Serce i układ krwionośny
Dobroczynny wpływ wapnia można również zauważyć w przypadku układu krwionośnego. Wapń reguluje pracę naszego serca, a także wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje jej krzepliwość. Jego niedobór prowadzi do powstania nadciśnienia i miażdżycy, czy złej krzepliwości krwi.
Profilaktyka
Wapń jest minerałem, który jest łatwo wypłukiwany z naszego organizmu zwłaszcza w przypadku osób nadmiernie spożywających kawę oraz alkohol. Dlatego niezwykle ważne jest uzupełnianie jego niedoborów poprzez spożywanie produktów bogatych w wapń, którego źródłem sa przede wszystkim produkty mleczne, żółty ser, warzywa zielone, oliwa, orzechy, migdały i wiele innych.
W przypadku niedoboru wapnia warto również stosować suplementy diety zawierające wapń, które dostarczają odpowiednią dawkę tego minerału w postaci łatwo wchłanialnej.