Zielona herbata to bardzo popularny napój wywodzący się z Chin. Tam też cieszy się on niezmiennie ogromną popularnością. Co ciekawe po niemalże czterech wiekach od przybycia do Europy zielona herbata przeżywa obecnie swój renesans. Ma na to wpływ między innymi medialny szum wokół jej niemalże cudownych właściwości.

Data dodania: 2011-10-03

Wyświetleń: 1786

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Historia parzenia zielonej herbaty sięga pięciu tysięcy lat wstecz i wiążą się z nią przeróżne legendy.  Jedna z nich, najpopularniejsza, mówi o pradawnym władcy Chin, któremu listek herbaty wpadł do gotującej się wody, przeznaczonej do spożycia. Cesarz, który cenił sobie wszelkie nowości, skosztował naparu i od razu go polubił.

Ze względu na połączenie substancji o mocnym działaniu, jak polifenole i kofeina, oraz mikroelementów i witamin zawartych w zielonej herbacie, spożywanie jej wpływa pozytywnie na ludzki organizm. Ma ona wiele zalet, z których nie każdy zdaje sobie sprawę. Najważniejsze z nich to właściwości pobudzające, zwiększające dodatkowo koncentrację. Kolejne, bardzo ważne w obecnych czasach i związane z problemem nadwagi w krajach rozwiniętych, to właściwości odchudzające. Podczas picia tego naparu substancje zawarte w zielonej herbacie przyczyniają się do przyspieszenia spalania tłuszczy. Zielona herbata pomoże również przy detoksykacji organizmu, czyli oczyszczaniu organizmu z toksyn, a nawet złagodzi objawy spożycia alkoholu. Spożywanie zielonej herbaty ma ponadto właściwości terapeutyczne oraz przeciwdziała rozwojowi chorób, jak zawał serca czy nadciśnienie.

Aby wydobyć z zielonej herbaty wszystkie te rewelacyjne właściwości, należy ją odpowiednio zaparzyć. Zaleca się zalewanie herbaty wodą o temperaturze około 60 - 80 stopni Celsjusza, a nie, jak to ma miejsce w przypadku czarnej herbaty, wrzątkiem. Czas parzenia zielonej herbaty to 2 - 3 minuty, co ma ogromne znaczenie dla smaku i koloru.

Świeżo zaparzoną zieloną herbatę podaje się w filigranowych filiżankach, kamiennych czajniczkach lub po prostu w zwyczajnych szklankach, ale niezależnie od sposobu podania i serwowania, jest ona zawsze istotnym elementem w procesie dbania o zdrowie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena