0
głosów
- +

Sztuka palenia fajki dla początkujących

Autor:

Aktualizacja: 30.06.2011


Kategoria: Hobby / Ekstrawaganckie, dziwne


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 2356 razy czytane
  • 2 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Sztuka palenia fajki wydaje się z pozoru nieskomplikowana, jednak w trakcie użytkowania każdy fajkarz przekonuje się, że potrzeba wiele starań, by docenić walory smakowe tego rodzaju używki.


Podobnie jak z jazda na rowerze - niby prosta rzecz, jednak tylko wtajemniczeni wiedzą, jak wykorzystać potencjał sprzętowy i które części wymienić, by w pełni docenić ten środek lokomocji. Z tego względu uważa się, że fajczarstwo stanowi rozrywkę dla ludzi dysponujących czasem. Tym, którzy chcą szybko działającej używki, fajka sprawi tylko kłopot. Lepsza może okazać się tabaka czy cygara.

Dwie czynności związane z technicznymi aspektami użytkowania fajki wydają się szczególnie istotne: kwestia opalania nowo zakupionej fajki i sposób napełniania jej tytoniem. Opalanie fajki niektórzy znawcy tematu przyrównują do docierania się nowego obuwia po parokrotnym użyciu. Zdecydowanie przestrzega się przed próbą podpalenia tytoniu w nowej fajce, gdyż odczuwa się wówczas w ustach nieprzyjemny smak różnych fabrykatów użytych do produkcji danego modelu. Każdy posiadacz nowej fajki przystępuje zatem do opalenia, poświęcając na to odpowiednio dużo czasu. Polega to na napełnieniu główki tytoniem do 1/3 objętości i rozpaleniu go  równomiernie na całej powierzchni za pomocą zapałek. Kolejną czynnością jest upychanie tytoniu, powtarzane aż do wypalenia fajki (o wypaleniu świadczy popiół, łatwo wysypujący się z główki). Taką fajkę wypalić należy pięć razy. Kolejny etap polega na wypełnieniu fajki do połowy i również wielokrotnym powtórzeniu tej czynności. Ostatni zaś na wypełnieniu tytoniem całej główki. Ogółem opalanie sprowadza się do kilkunastu wypaleń fajki, pamiętając o regularnym dociskaniu. Tylko tak można przygotować grunt pod dalsze czerpanie radości ze smaku tytoniu.

Jeśli chodzi o sposób kładzenia tytoniu, fajkarze kładą go luźno na dnie główki, ubijając lekko środkowe warstwy, a większy nacisk kładą na warstwę wierzchnią przy pomocy specjalnego gwoździa. Po zapaleniu fajki dodatkowo należy ubić górę, bo żar powoduje, że tytoń się unosi. Interesująca praktyką jest przykładanie główki do grzbietu reki, by kontrolować temperaturę. Jak wiadomo, fajkarz musi utrzymać stały i równomierny żar, by cieszyć się urokami tego ceremoniału. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, dym zacznie szczypać, a fajka ulegnie przepaleniu.

Jednak nauczenie się tego, jak regulować przepływ powietrza, by otrzymywać chłodny i suchy dym, wymaga sporej wprawy. Sam dym musi być wciągany delikatnie i powoli, nigdy do płuc, bo fajką nie należy się zaciągać jak papierosem.

Lista Tagów: fajki, cygara, tabaka, tytoń

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij