Podczas utleniania powstają wolne rodniki, które powoduja uszkodzenia komórek. Wolne rodniki, to substancje, które zawierają niesparowane elektrony. Wolne rodniki, powstają w wyniku zakażenia lub zapalenia, niektórych warunków środowiskowych, takich jak zanieczyszczenie powietrza, czy też palenie tytoniu, narażenia na działanie pestycydów i środków owadobójczych. Wolne rodniki oddziałujące przez dłuższy okres czasu mogą prowadzić do chorób takich jak rak. Przeciwutleniaczami są witaminy, minerały i enzymy, które są używane do odwrócenia procesu utleniania w jak największym stopniu.
Co przeciwutleniacze mogą zdziałać?
Nasze ciała potrzebują stałego dostarczania przeciwutleniaczy. Nie raz widujemy w programach telewizyjnych, kucharza który kroi owoc, a następnie polewa go sokiem z cytryny, aby zapobiec jego zbrązowieniu. Zmiana barwy owocu z białej na brązową, jest wynikiem utleniania. Po polaniu sokiem z cytryny owoce nie brązowieją, ale utrzymują swój pierwotny kolor. Obrazuje to zasadę działania przeciwutleniaczy, które dostarczamy organizmowi w spożywanej żywności, lub w postaci suplementów diety. Głównym działaniem przeciwutleniaczy jest neutralizacja wolnych rodników, które powstają na skutek utleniania.
Jak działaja przeciwutleniacze?
Kiedy wolne rodniki powstają podczas utleniania, istnieją w stanie niestabilnym. Mają tendencję do uwalniania i absorbowania elektronów z innych żywych komórek. W przypadku gdy elektron zostaje zwolniony, lub wchłoniety powstają wolne rodniki. Dlatego nasze ciało potrzebuje stałego dostarczania przeciwutleniaczy. Wolne rodniki, powtarzają reakcję, tworząc łańcuch. Jeśli proces ten zachodzi przez dłuższy okres czasu, prowadzi to w końcu do uszkodzenie żywych komórek. Kiedy dostarczamy antyoksydantów, takich jak witaminy C i witaminy E, wolne rodniki przechodzą z niestabilnej formy do cząsteczek bardziej stabilnych. Proces ten przerywa łańcuch wolnych rodników i hamuje proces utleniania. W przypadku niektórych enzymów antyoksydacyjnych proces może przebiegać trochę inaczej.
Jakie są najlepsze źródła przeciwutleniaczy?
Jaskrawo kolorowe warzywa i owoce są bogate w przeciwutleniacze. Istnieją dosłownie tysiące różnych przeciwutleniaczy występujących w żywności, którą jemy i każdy ma swój własny mechanizm neutralizowania wolnych rodników.
Niektóre z bardziej popularnych i znanych przeciwutleniaczy, które spożywamy w naszej diecie to witamina C, witamina E, selen oraz beta karoten. Są one często określane jako przeciwutleniacze odmładzające, ze względu na fakt, że pomagają nam utrzymywać zdrowy wygląd skóry. Dietetycy podkreślają jak wielkie jest znaczenie owoców i warzyw w naszej diecie, ponieważ to właśnie owoce i warzywa maja najwieksze właściwości antyoksydacyjne. Ze wzgledu na stałe wykorzystywanie antyoksydantów przez organizm do neutralizacji wolnych rodników, musimy stale je uzupełniać. Można też wykorzystywać przeciwutleniacze zawarte w suplementów żywieniowych. Najlepszym źródłem przeciwutleniaczy są owoce i warzywa takie jak brokuły, czerwone winogrona, buraki, marchew i pomidory, dzika jagoda alaskańska.
Podsumowując, jest to bardzo ważne, abyśmy stale uzupełniali antyoksydanty w naszym ciele poprzez odpowiednią dietę i suplementację. Przeciwutleniacze zapewniają nam ochronę przed chorobami takimi jak rak, choroby serca, choroba Alzheimera i stawów, a także pomagaja przdłużyć młody zdrowy wygląd.