Propozycją, która jest tak bogata i atrakcyjna, jest klimat stworzony w takich lokalach. Prawdziwa góralska gościnność i zabawa temu towarzysząca, uraduje każdego turystę.
W stolicy podhalańskiej, w Zakopanem, większość znanych i docenianych restauracji mieści się na Krupówkach, choć i parę minut od głównej ulicy, na uboczu odnajdziemy perełki kulinarne. Na rozległym terenie można zorganizować dużą plenerową firmową imprezę.
We wnętrzu karczmy zachwycają stołami i krzesłami zrobionymi z jasnego drewna, licznymi elementami wystroju z ciemnego kamienia. Charakterystyczne dla góralskich obiektów są wielkie paleniska, beczki, gliniane naczynia, rozrzucona baranie skóry i cała masa atrybutów dodających swojskiego klimatu. Przyjemność odwiedzającym sprawi odpoczynek, siadając na drewnianych ławach i słuchając miejscowej muzyki, nie tylko z głośników, ale i na żywo z miejscową kapelą.
Góralki i górale, z krwi i kości, ubrani w regionalne stroje, służą pomocą przy wyborze dań. A podają potrawy miejscowe, znane i lubiane w ogromnych porcjach. Kuchnia podhalańska zaskoczy nas ogromem smaków, aromatów i ciekawych dań. Turystów od początku zaciekawia menu pisane góralską gwarą, szeroki wybór duszonych i grillowanych mięs, szereg serów, oscypków, grzybów, opiekanych ziemniaków, góralskiej kwaśnicy oraz miejscowych nalewek. A na deser placek po zbójnicku
Region pod względem kulinarnym obfituje w liczne niespodzianki dla naszego podniebienia. Smakoszy z całego świata naprawdę ucieszy bogactwo tej kuchni, a atrakcyjność wystroju lokali umili nam spożycie posiłku.