Przyczyny alergii skórnej są wielorakie i dotyczą coraz to większej liczby osób. Uczuleni na sierść zwierząt, kurz, pyłki, niektóre produkty żywieniowe, detergenty, itd. powinny stosować kosmetyki, w tym również preparaty naturalne ze szczególną ostrożnością.

Data dodania: 2011-03-10

Wyświetleń: 2054

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Skóra może też zareagować alergią na stres, zdenerwowanie, nieodpowiednie usuwanie potu.

Do najczęściej spotykanych alergenów w produktach kosmetycznych należy zaliczyć konserwanty, środki barwiące i zapachowe, niektóre olejki eteryczne /olejek migdałowy, z owocu awokado/ oraz minerały i kryształy /siarczki,cynk/ , a także rośliny /truskawka, awokado, pomarańcza/.

Produkty do skóry skłonnej do podrażnień nie zawierają tych składników. Ponadto ich PH jest zgodne z PH naszej skóry. Nasz system odpornościowy zostaje postawiony w stan alarmu, który wyraża się podrażnieniami skóry, pojawiającymi się natychmiast lub 48 godzin po kontakcie z alergenem. Dla ostrożności należy nowy produkt przetestować.

Wygląd skóry skłonnej do alergii to: czerwone plamy swędzące, puchnące /świąd, pokrzywka, egzema/, wszystkie te objawy są sygnałem uczulenia. Pod wpływem drapania małe pęcherzyki pękają i wysącza się z nich płyn. Uwaga na infekcje. Pojawienie się strupów świadczy o procesie gojenia.

Środki zaradcze

Podstawową rzeczą, jaką należy zrobić jest natychmiastowa eliminacja substancji powodującej podrażnienia. Szybkim ratunkiem jest żywokost, roślina znana z właściwości leczniczych i antyseptycznych lub rumianek, który ma działanie kojące i łagodzące. Stosujemy je w postaci naparu, którym nasączamy sterylny kompres.

Zaleca się stosowanie wyłącznie kosmetyków przeznaczonych dla osób ze skłonnościami do uczuleń. Nie zawierają ani komponentów zapachowych, ani barwników. Nie ma w nich również śroków konserwujących i emulgatorów.

Unikamy stosowania stwierdzonych alergenów, używania nowych kosmetykw przed ważnym wydarzeniem, ponieważ emocje mogą zaostrzyć ewentualną reakcję alergiczną na nowy produkt.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena