Bardzo często jemy nie tylko by zaspokoić głód, ale dla własnej przyjemności. Jemy coraz więcej, nie zważając na konsekwencje, generalnie "JEMY ZA DUŻO", przez co stajemy się bardziej otyli, pogarsza się nasze samopoczucie i mamy coraz większe problemy ze zdrowiem.

Data dodania: 2011-02-21

Wyświetleń: 2203

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 4

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

4 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dlatego coraz częściej poszukujemy takiej diety, która pozwoli nam nie tylko na zrzucenie zbędnych kilogramów, ale również będzie zdrowa dla organizmu. Podzielam pogląd, że nie ma „diety cud”, dlatego układając nasz jadłospis spróbujmy:

jeść warzywa i owoce będące źródłem składników mineralnych, błonnika pokarmowego i cennych witamin

ograniczyć tłuste mięsa, wędliny i podroby (zwłaszcza te wieprzowe), pełnotłuste żółte sery, tłuste twarogi, żółtka jaj - na rzecz tłuszczu pochodzenia roślinnego z nasion takich jak: słonecznik, soja, sezam oraz tłuszcz z ryb morskich

spożywać białe mięso drobiowe, chude mięso i wędliny wołowe, chude i półtłuste ryby, chude twarogi, jogurty i kefiry

produkty gotować tradycyjnie lub na parze, dusić lub grillować

unikać smażenia mięsa w panierce i na głębokim tłuszczu

spożywać pieczywo najlepiej ciemne, produkty pełnoziarniste, grahamki

jedz grube kasze; gryczana i jęczmienna, brązowy ryż, groch, fasola; nasiona roślin strączkowych

unikajmy w nadmiarze słodyczy i wszelkiego typu fast-foodów

Negatywne konsekwencje niezdrowego odżywiania to między innymi otyłość, nadciśnienie, złe funkcjonowanie wielu organów wewnętrznych, pogorszenie naszego samopoczucia czy wydatki na leczenie, a przecież można tego uniknąć. Mam świadomość, że jest jeszcze wiele innych uwarunkowań zdrowego odżywiania, ale spróbujmy zadbać o własne zdrowie pamiętając o niektórych wspomnianych sposobach na zdrową dietę.

na zdrowie...

Licencja: Creative Commons
4 Ocena