Dlatego coraz częściej poszukujemy takiej diety, która pozwoli nam nie tylko na zrzucenie zbędnych kilogramów, ale również będzie zdrowa dla organizmu. Podzielam pogląd, że nie ma „diety cud”, dlatego układając nasz jadłospis spróbujmy:
jeść warzywa i owoce będące źródłem składników mineralnych, błonnika pokarmowego i cennych witamin
ograniczyć tłuste mięsa, wędliny i podroby (zwłaszcza te wieprzowe), pełnotłuste żółte sery, tłuste twarogi, żółtka jaj - na rzecz tłuszczu pochodzenia roślinnego z nasion takich jak: słonecznik, soja, sezam oraz tłuszcz z ryb morskich
spożywać białe mięso drobiowe, chude mięso i wędliny wołowe, chude i półtłuste ryby, chude twarogi, jogurty i kefiry
produkty gotować tradycyjnie lub na parze, dusić lub grillować
unikać smażenia mięsa w panierce i na głębokim tłuszczu
spożywać pieczywo najlepiej ciemne, produkty pełnoziarniste, grahamki
jedz grube kasze; gryczana i jęczmienna, brązowy ryż, groch, fasola; nasiona roślin strączkowych
unikajmy w nadmiarze słodyczy i wszelkiego typu fast-foodów
Negatywne konsekwencje niezdrowego odżywiania to między innymi otyłość, nadciśnienie, złe funkcjonowanie wielu organów wewnętrznych, pogorszenie naszego samopoczucia czy wydatki na leczenie, a przecież można tego uniknąć. Mam świadomość, że jest jeszcze wiele innych uwarunkowań zdrowego odżywiania, ale spróbujmy zadbać o własne zdrowie pamiętając o niektórych wspomnianych sposobach na zdrową dietę.
na zdrowie...