Dlaczego wegetarianizm? Powody są różne - dla jednych etyczne, dla drugich zdrowotne, a jeszcze dla innych religijne. Ludzie zostają wegetarianami, by się lepiej czuć, wyglądać, mieć lepsze wyniki sportowe, aż wreszcie by mieć czyste sumienie.

Data dodania: 2011-02-16

Wyświetleń: 2391

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

hamburger

. Niektórzy decydują się na wegetarianizm tak po prostu, aby sprawdzić jak to jest. W każdym razie, warto się nad wegetarianizmem głębiej zastanowić, choćby dlatego że wielu lekarzy i naukowców i dietetyków twierdzi, że spożywanie mięsa wcale nie jest zdrowe.

Zwykle dieta wegetariańska nie zawiera mięsa, a wielu wegetarian nie spożywa także innych substancji pochodzenia zwierzęcego, miedzy innymi żelatyny, podpuszczki czy tłuszczów zwierzęcych: nie jedzą nabiału, miodu i jaj oraz preferują produkty nieprzetworzone przemysłowo.

  Zdaniem jednej z brytyjskiej organizacji Vegetarian, weganie którzy spożywają róznorodne niskotłuszczowe posiłki są zdrowsi niż mięsożercy. Według Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem, przeprowadzone w nim wyniki wykazały że wegetarianie mają silniejszy system odpornościowy niż mięsożercy, natomiast według amerykańskiej organizacji PETA, jedzenie mięsa wiąże się z różnego rodzaju chorobami jak: cukrzyca, zapalenie stawów, osteoporoza, choroby układu krążenia, otyłość i astma. Zaś z drugiej strony pogląd powszechny mówi że dieta bezmięsna może spowodować  niedokrwistość czy krzywicę i na pewno jest niewłaściwa dla dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących piersią. Wiekszy procent lekarzy radzi, by, rezygnując z jedzenia mięsa zwrócić uwagę i szczególnie dobrać dietę aby była dobrze zbilansowana i okresowo robić badania krwi, tj, morfologię, oraz badania na zawrtość witaminy B12 której brakuje w produktach roślkinnych. Co jeść  by w pełni skorzystać z diety wegetariańskiej?

 Aby dobrze skorzystać z pozytywów tej diety jest źródło białka, oprócz produktów mlecznych są soja (kotlety sojowe), fasola, soczewica, groch (rośliny strączkowe). Nie należy zapominać o potrawach z ryżu, różnego rodzaju kaszy i makaronów. Ważnym elementem jest żelazo które znajduje się w zielonych warzywach liściastych, tofu i soczewicy. Zawiera je również chleb pełnoziarnisty, nasiona dyni i słonecznika, orzechy i suszone owoce, natomiast produkty zawierające źródło wapnia i cynku to: ziarna sezamu, szpinak ,brokuły, migdały, pomidory,orzechy i pieczarki. Ogólnie większa ilość witami znajduje się w warzywach i owocach.

Dobrym pomysłem jest zainteresować i korzystać kuchniami z różnych stron świata. Duża ilość wegetarian korzysta z kuchni indyjskiej, która jest bogata w ziarna i fasolę, oferująca, poza powszechnie znanym curry, wiele różnych i ciekawych dań podawanych na ciepło i zimno.

Liczba wegetarian stale rośnie a w Europie jest ich najwięcej. W większośći krajów zachodnich i w Polsce można bez problemu dostać wegetariańskie produkty, a coraz więcej firm umieszcza na etykietach informacje czy ich wyroby sa odpowiednie dla ludzi niejedzących mięsa. Wegetarianizm przestaje być traktowany jako dziwactwo i fanaberia, dlatego też można przekonać się na własnej skórze, czy rzeczywiśćie po kilku tygodniach rozsadnej mięsnej abstynencji można poczuć sie lepiej na ciele i duchu.

Pamietaj że dieta wegetariańska jest dobra ale stosowana z głową!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena