W polskiej rzeczywistości ciągle jeszcze dominuje pogląd, że dom powinien być duży, solidny i najlepiej murowany. Drewniane domki są natomiast dobre dla innych, na przykład południowców. Tymczasem domy szkieletowe powstają przede wszystkim w krajach północy: w Skandynawii, Kanadzie czy Stanach Zjednoczonych. Ich zaletą jest prostota budowy i doskonałe właściwości termiczne. Przede wszystkim jednak stosunkowo niska cena.
Odmian budownictwa szkieletowego jest wiele. Możemy jednak wyróżnić dwie główne grupy. Pierwszą są lekkie domy szkieletowe drugą – domy z bali.
Do pierwszej kategorii zaliczyć możemy budownictwo kanadyjskie. Domy, które w ten sposób powstają charakteryzują się lekkim, drewnianym szkieletem, w którym wszystkie elementy konstrukcyjne mają taką samą grubość. Ściany zewnętrzne wykonane są z drewna, które z kolei pokryte jest izolacją zapobiegającą zawilgoceniu. Na zewnątrz domu znajduje się elewacja zrobiona z sidingu winylowego lub drewnianego, w środku – płyty gipsowo-kartonowe.
Nieco inaczej wyglądają domy szkieletowe wykonane w technice tzw. budownictwa niemieckiego. Tzw. fertighausy są gotowymi domami wznoszonymi z fabrycznie przygotowanych elementów. Prefabrykaty dostarczane są na teren budowy, gdzie ekipa po prostu je składa. Domy w tej technologii stawiane są zwykle przez jeden zespół. Cała inwestycja trwa zaledwie kilka tygodniu. Gotowy dom jest trwały, szczelny, ekologiczny i energooszczędny.
Specyficzną odmianą budownictwa szkieletowego są domy stawiane w systemie szwedzkim. Założenia są podobne jak w przypadku kanadyjczyków czy fertighausów, jednak szczegóły są nieco inne. Domy szwedzkie mają na przykład grubsze ściany zewnętrzne, co zwiększa energooszczędność budynku. Nieco inaczej konstruuje się także słupki ścian. Co ciekawe, domy budowane tą technologią mogą mieć do pięciu kondygnacji.
Domy z bali to osobna kategoria domów szkieletowych. W tym wypadku budynku stawiane są z długich kawałków drewna, które układane są poziomo, jeden na drugim. Bale mają około 70-90 mm grubości i muszą być odpowiednio wysuszone. Jeśli są dobrze przygotowane, zachowują szczelność i są odporne na wilgoć, grzyby i owady.