Mając świadomość, że przyszło nam żyć w czasach kiedy działania ludzkości mają ogromny wpływ na stan otaczającego nas świata, należy działać. Jest rzeczą wiadomą, że nikt w pojedynkę nie uratuje świata, a ogromny wpływ na środowisko rządów, przemysłu i międzynarodowych korporacji jest poza zasięgiem jednego człowieka. Oczywistym się staje fakt, iż działania wielu jednostek mają bardzo istotny wpływ.
Wyposażenie kuchni, pralni czy mieszkania w urządzenia spełniające normy ekologiczne sprawia, że każde gospodarstwo domowe może mieć swój wkład w ratowanie ziemi. Znaczna ilość firm zajmujących się produkcją sprzętu AGD przywiązuje sporą wagę do ochrony środowiska naturalnego jak również energooszczędności proponowanych przez siebie urządzeń. Nie powinno nam sprawić żadnych kłopotów zakupienie sprzętu oznakowane klasą efektywności A a nawet A++.
Wszelkie urządzenia kuchenne między innymi piekarniki, zmywarki, kuchenki elektryczne i mikrofalowe, chłodziarki, chłodziarko-zamrażarki i zamrażarki, aby mogły zostać uznane za urządzenia przyjazne dla środowiska muszą posiadać znaczną efektywność. Pojęcie efektywności energetycznej urządzeń elektrycznych gospodarstwa jest związane z energochłonnością. Efektywność energetyczna najprościej mówiąc jest to wielkości zużycia energii odniesionej do uzyskiwanej wielkości efektu użytkowego.
Klasa energooszczędności A oprócz wymiernych korzyści dla środowiska, gwarantuje nam również niższe opłaty za energię.
Producenci sprzętu AGD zdają sobie sprawę także z faktu że o konkurencyjności produktów w tej branży decyduje dziś nie tylko postęp technologiczny i wysoka, powtarzalna jakość, lecz również niezmiernie istotna ekologia oraz weryfikacja zużycia energii.
Przygotowując posiłki możemy także wspomóc środowisko naturalne jak również poczynić pewne oszczędności. Jeżeli zawsze będziemy używali pokrywek do garnków to ustrzeżemy się marnowania ciepła. Powinniśmy także dostosować wielkość garnka do wielkości płyty grzejnej. Warto także ograniczyć do minimum rozgrzewanie piekarnika. Jeżeli wyłączymy piekarnik chwilę przed końcem pieczenia to zaoszczędzimy energie mimo że do końca utrzymamy odpowiednią temperaturę.
Zdecydowanie warto pamiętać o tym, że wyrobienie sobie odpowiednich nawyków zaowocuje z całą pewnością zdrowszym i przyjaźniejszym środowiskiem w którym przyszło nam żyć.