W niniejszym artykule, mam zamiar przybliżyć Państwu i usystematyzować wiedzę na temat cholesterolu i jego wpływ na organizm człowieka. Pokazać w jaki sposób można zapobiegac schorzeniom wynikającym z nadmiernego cholesterolu. Zapraszam do lektury.

Data dodania: 2010-09-11

Wyświetleń: 2720

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Co to jest cholesterol?

Cholesterol jest organicznym związkiem należących do steroidów, składnikiem strukturalnym błon komórkowych i śródkomórkowych. Wchodzi w skład otoczki mielinowej w tkance nerwowej. Jest on niezbędnym składnikiem błon komórek ssaków. Cholesterol jest głównym sterolem syntetyzowanym przez zwierzęta, ale małe ilości są syntezowane w innych eukariotach, takich jak rośliny i grzyby. Jest prawie całkowicie nieobecny wśród prokariotów, które zawierają bakterie. Cholesterol jest klasyfikowany jako sterol.

Cholesterol dobry i zły

Cholesterol jest tłuszczem pełniącym ważne funkcje w naszym organizmie. Występuje we wszystkich komórkach ciała, jest odpowiedzialny za produkcję hormonów płciowych, kory nadnerczy oraz kwasów żółciowych. Dzięki promieniom słonecznym zamienia się w niezbędną do funkcjonowania witaminę D. W przypadku niedoboru cholesterolu grozi nam większa podatność na infekcje a nawet wystąpienie chorób nowotworowych. Cholesterol HDL - HDL cholesterolu: lipoproteiny, które są kombinacją lipidów (tłuszczów) i białka, są formami, w jakiej są transportowane lipidy we krwi. Dla każdego 1 mg / dl wzrost HDL cholesterolu istnieje od 2 do 4% redukcja ryzyka choroby wieńcowej.

Jak obniżyć cholesterol?

Standardowa dieta Polaka oparta jest na tłuszczach zwierzęcych, co niestety jest przyczyną powstawania choroby miażdżycowej. Należy zrezygnować z takiego sposobu odżywiania się i przyjąć rozwiązania śródziemnomorskie. Więcej ryb i oliwy z oliwek a mniej smażonych potraw powinno zmniejszyć poziom cholesterolu w naszej krwi. Samo jedzenie jednak nie wystarczy.

Zbyt wysoka ilość cholesterolu, szczególnie tego złego, czyli cholesterolu LDL, ma zgubny wpływ na nasz organizm. Powodem tego, że normy cholesterolu są przekroczone jest najczęściej zła dieta. Istnieją jednak nieskomplikowane sposoby zmniejszenie cholesterolu.

Bardzo ważnym składnikiem diety obniżającej poziom cholesterolu są ryby. Również oliwa z oliwek pozwala obniżyć te normy. Ryby i oliwki zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe a przecież bardzo dobrze przyrządzona ryba w niczym nie ustępuje standardowej porcji smażonego mięsa a jest o niebo zdrowsza. Jeśli już musimy coś usmażyć, przyrządźmy to korzystając z oleju oliwkowego bądź rzepakowego. Należy jednak unikać za wszelką cenę potraw smażonych, lepsze są pod tym względem pieczone, duszone i gotowane.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena