Warto zwrócić się po pomoc do specjalisty. Nikt nie zrobi tego lepiej, niż profesjonalny dietetyk. Warszawa jest miastem, które jako pierwsze zaczęło oferować tego typu usługi. To właśnie tam powstało wiele poradni dietetycznych wyłącznie dedykowanych przyszłym mamom. Dietetycy wciąż podkreślają, że dbając o dobro dziecka nie można rezygnować z siebie i swoich upodobań żywieniowych. Dlatego dieta dobierana jest zawsze indywidualnie. Jednakże istnieją ogólne wytyczne dotyczące podstaw diety podczas ciąży. Przede wszystkim absolutnie zakazane jest spożywanie alkoholu pod jakąkolwiek postacią, nawet jako dodatek do deseru. Równie restrykcyjne wskazania dotyczą unikania spożywania serów pleśniowych i typu feta, niepasteryzowanego mleka, surowych jaj, surowego lub jedynie wędzonego mięsa i ryb, surowych owoców morza. Produkty te są niebezpieczne dla zdrowia naszego maluszka, gdyż mogą w nich być bakterie. Przez zakaz spożywania owych produktów wiele przyszłych mam odkrywa w sobie zamiłowanie do nowych potraw. Wzmaga się chęć eksperymentowania oraz zwrot ku zdrowej żywności. Jest do doskonała okazja, by zmienić nie tylko swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze, ale również nawyki swego partnera. Wspólne gotowanie może stać się świetną rozrywką oraz poszerzania swoich kulinarnych horyzontów. Dzięki skorzystaniu z pomocy specjalisty nie tylko nasza pociecha na tym skorzysta, ale również nasza najbliższa rodzina.
Jajko, chociaż jest wartościowym źródłem wielu składników odżywczych, nie dostarcza dużej ilości wapnia w porównaniu z innymi produktami spożywczymi. Przeciętne jajko zawiera około 25 mg wapnia, co stanowi zaledwie niewielki ułamek dziennego zapotrzebowania organizmu dorosłej osoby, wynoszącego 1000 mg. Dla porównania, szklanka mleka dostarcza około 300 mg tego minerału. Mimo to jajko jest istotnym źródłem innych składników, takich jak białko czy witamina D, które wspomagają zdrowie kości.