Produkty bezglutenowe, cieszą się coraz większym zainteresowaniem zwłaszcza u osób uczulonych na gluten.
Gluten stanowią białka roślinne, które występują w zbożach takich, jak pszenica, jęczmień, żyto i owies.

Data dodania: 2010-05-16

Wyświetleń: 1964

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Bezgluten to pospolita nazwa produktu z grupy produktów bezglutenowych.

Produkty bezglutenowe, cieszą się coraz większym zainteresowaniem zwłaszcza u osób uczulonych na gluten.
Gluten stanowią białka roślinne, które występują w zbożach takich, jak pszenica, jęczmień, żyto i owies.
Większość ludzi bez problemu przyswaja ten składnik, jednakże niewielki odsetek społeczeństwa ok 1% jest na niego
mocno uczulony.
W przypadku osób uczulonych na gluten, jego spożycie zaburza proces trawienny i może poważnie i nieodwracalnie
uszkodzić układ trawienia.
Osoby z nietolerancją glutenu są zmuszone do ścisłego przestrzegania diety bezglutenowej przez całe swoje życie.
Oznacza to dla nich spożywanie tylko i wyłącznie produktów wytworzonych z takich zbóż jak ryż, kukurydza, gryka,
amarantus, soja czy proso.

Dlatego z myślą o tym niewielkim odsetku konsumentów uczulonych na produkty glutenowe,
bezgluten staje się coraz bardziej dostępnym produktem, oferowanym przez większe sklepy, hurtownie ze zdrową żywnością oraz hipermarkety internetowe, w których można je zakupic bez wychodzenia z domu.

Coraz szersza gama produktów bezglutenowych dostępna na rynku, a także rosnąca liczba serwisów poświęconych diecie bezglutenowej, na których można uzyskać potrzebne informacje a nawet przepisy kulinarne sprawia, że dieta bezglutenowa może byc tak samo smaczna i praktyczna jak kazda inna a samo poszukiwanie artykułów bezglutenowych nie jest juz trudnością.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena