Mleko matki z piersi jest najlepszym i najbardziej wartościowym pokarmem dla dziecka. Zawiera wszystkie niezbędne mu składniki odżywcze i naturalnie wspiera odpornośc, chroniąc przed infekcjami i alergią.
Zawarte w mleku kobiecym elemeny obrony immunologicznej odpowiadają za większą odpornośc dzieci karmionych naturalnie. Dzieci te albo wcale nie chorują, albo choroby te mają u nich łagodniejszy przebieg. Szczególnie pierwszy pokarm tzw. siara- gęsta, żółta o konsystencji śmietany, pojawia się w okresie porodu, a po kilku dniach zmienia się w dojrzałe mleko, zawiera dużo immunoglobin i ciał odpornościowych.
Zalety karmieni piersią, jakie są? Zawarte w pokarmie czynniki wzrostu wpływają na prawidłowe procesy dojrzewania układu odpornościowego, siatkówki oka, przewodu pokarmowego i skóry. Zawartośc soli mineralnych jest bardzo niska, dzięki czemu nie grozi dziecku nadmierne obciążenie niedojrzałych jeszcze nerek.
ZALETY KARMIENIA NATURALNEGO:
- Gatunkowa swoistość,
- Zawsze odpowiednia temperatura i możliwośc samodzielnego regulowania przez dziecko wysysanych ilości,
- Sterylność,
- Łatwośc i wygoda podawania,
- Karmiąca kobieta szybciej wraca do szczupłej figury sprzed ciąży,
- Kobiety karmiące piersią rzadziej zapadają na raka sutka i jajnika.
W trakcie karmienai piersią wazna jest też: dieta eliminacyjna, która polega na tym, że kobieta wyklucza ze swego jadłospisu wszystkie te rzeczy, które już uczuliły malucha, a czasem także te, co do których istnieje duże prawdopodobieństwo, że mogłyby go uczulić. W eliminowaniu produktów "na wszelki wypadek" trzeba jednak zachować wstrzemięźliwość - de- cydować się na to tylko wtedy, gdy w rodzinie są alergicy i ograniczyć się do naprawdę najsilniejszych (potencjalnie) alergenów, a więc przede wszystkim mleka i jego przetworów.