"Kiedy spoglądałam na reklamę w zachodniej telewizji, gdzie dwóch panów upajało się zalanym wodą makaronem pszennym ogarnęła mnie czarna rozpacz".

Chińskie makarony pszenne tak szeroko dostępne w produktach "ViHong" lub "MiGa" są bardzo popularną "przekąską" na zachodzie Europy. Ich zastosowanie przez mieszkańców tego kontynentu daleko odbiega od rzeczywistego sposobu wykorzystania tego produktu w potrawach, ale od początku.

Tradycja kuchni chińskiej zakłada wykorzystanie do potraw trzech rodzajów makaronów: pszenne, ryżowe i sojowe zwykle są to produkty, które nie nadają się do gotowania, a ich głównym przeznaczeniem jest stanowić dodatek do potrawy, najczęściej są to zupy lub przystawki. W dalszej kolejności potrawy główne.

To co w Europie nazywa się dumnie "zupką chińską" my - Chińczycy nazywamy podstawowym wywarem na podstawie bulionu rybnego lub mięsnego z DODATKIEM MAKARONU i nie stanowi to gotowej potrawy, a jedynie osobny produkt do przygotowania konkretnej już potrawy.

Naturalnie makaron taki należy uprzednio namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody, natomiast przyprawy, które zazwyczaj dołącza się do makaronu służą jedynie do jego przyprawienia. Podam Ci przepis jak stosuje się owe makarony w tradycji przyrządzania chińskich potraw.

Przed dodaniem makaronu do potrawy należy go namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody (j/w), dodając zawarte w nim przyprawy. Dodatkowo przyprawić możemy makaron dodając cynamonu, wanilii lub suszonego kwiatu jaśminu. Wszystko zależy do czego w konsekwencji chcemy użyć naszego makaronu. Moczymy makaron w półmisku pod przykryciem z dodatkiem przypraw, na skutek czego nasz makaron przesiąka smakiem i zapachem tych składników, uzyskując swój wysublimowany smak. Moczenie makaronu trwa od kilku do kilkunastu minut.

Następnie makaron jest odsączany z wody i dodawany do zupy, przystawki, bądź innego dania, które znajduje się w naszym menu. Zwróć uwagę, iż w trakcie przygotowania makaronu posiadł on już swój własny określony przez nas smak dlatego też niewątpliwie podniesie walory całej naszej potrawie, którą będziemy chcieli podjąć np. gości. Twoja rodzina z pewnością również doceni nowe wrażenie smakowe z przygotowanej potrawy.

Jeśli zastosujesz makaron ryżowy lub sojowy do potrawy o dużym potencjale smakowym nie ma sensu wówczas osobno przyprawiać makaronu ponieważ jego smak i tak zostanie pochłonięty przez inne dominujące składniki. Tak więc nikt nie poczuje jak smakuje makaron. Przyprawiony makaron zwykle stosujemy do potraw o delikatnym smaku składających się z dwóch, trzech składników, ze względu na małą ilość połączonych smaków.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie makaronu pszennego o smaku wanilii do lekkiej zupy (przystawki) podawanej na końcu posiłku z dodatkiem opiekanego lekko mięsa z kurczaka i grzybów MuErr.

O tradycji Kuchni Chińskiej
opowiada naszym czytelnikom
HuDi Wang autorka ebooka
"Gotujemy po Chińsku..."
Licencja: Creative Commons