Od jakiegoś czasu widzimy ekspansję firm cateringowych na terenie Polski.
Niedługo zacznie się sezon grillowy - jako, że firm jest wiele, a my chcemy cieszyć się najlepszym jedzeniem z grilla, to napewno warto, żebyśmy wiedzieli jakiego typu grill jest zdrowy i jaki przyniesie nam najwięcej satysfakcji.

Data dodania: 2010-01-05

Wyświetleń: 2520

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Warto zacząć od początku czyli od rodzajów grilla i tego jaki grill warty jest naszego podniebienia, zarówno jeżeli chodzi
o przystawki catering, jak i dania główne...

Podstawowo rozróżniamy trzy typy grilli:
- grill węglowy
- grill gazowy
- grill elektryczny

generalnie pewnie większość z Was myśli, że jak grill to tylko węglowy, dym, węgle ale prawda jest taka, że
grille których używacie nie nadają się na catering! Nie wiele z Was wie ale w wielu krajach
grille tego typu zostały już dawno wycofane z firm cateringowych przez ilość toksyn które dostają się dojedzenia.

Pomyślcie sami, jedzienie się grilluje, a tłuszcz z niego kapie na rozżarzone węgle z których uwalniają sie toksyny.
Przyszłość to tylko i wyłącznie grille gazowe - takie jakich używa się w Stanach na wielkich barbecue.
Świetną sprawą w takich grillach jest to, że ich temperatura jest równomierna i wszystko jest idealnie wypieczone!
Tak naprawdę ciężko mi sobie wyobrazić jak profesjonalne firmy cateringowe które robią grill catering, mogą
pozwolić sobię na robienie jedzenia na grillach które mogłby służyć co najwyżej do robienia kiełbasek na wiejskich festynach ;)

No właśnie - tak się ostatnio zastanawiałem po poprzednim sezonie jakiego typu zastawa jest najlepsza na catering grillowy, catering.
Wszystko ma swoje plusy i minusy bo przecież porcelana z jednej strony jest o wiele bardziej trwała i tez o dziwo czase tańsza od jednorazowych
kompletów dla wszystkich gości na catering. Z drugiej na tak luźnej imprezie jaką jest na przykład przyjęcie firmowe, albo impreza integracyjna ciężko jest stać z porcelaną. Jednorazówki z drugiej strony są niezobowiązujące ale często kojarzą nam się z białymi plastikowymi talerzykami które
wyginają się pod byle kiełbaską, a często ich zawartość ląduję na naszym ubraniu.
Jest jednak złoty środek który łączy plusy jednego i drugiego materiału - zastawa akrylowa - z jednej strony nie wygina się tak strasznie jak jednorazówki, z drugiej nie jest tak poważna i "skostniała" jak porcelana. Spokojnie może być nowoczesną alternatywą dla obydwu.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena