Rozwijające się w Twoim brzuchu maleństwo jest całkowicie od Ciebie uzależnione. Twoja dieta w okresie ciąży wpłynie na to, w jakim stanie urodzi się Twój maluszek. Dlatego powinnaś zadbać o urozmaicony i wartościowy jadłospis. Jedną z podstawowych zasad obowiązujących w czasie ciąży jest spożywanie posiłków dla dwojga a nie za dwóch. Twoje jedzenie nie musi być teraz bardziej kaloryczne, a jedynie bardziej wartościowe. Jedz mniej, za to częściej. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć produktów bogatych w składniki mineralne i witaminy. Bardzo ważne są między innymi: witamina D (wpływa na mocne kości i ząbki maluszka), żelazo (zapobiega anemii) i cynk (wspiera układ odpornościowy). Nie zapominaj o kwasie foliowym! Jest on niezbędny w procesie prawidłowego kształtowania się systemu nerwowego Twojego dziecka. Kwas foliowy znajdziesz w zielonych warzywach, słoneczniku oraz orzechach. Prawdopodobnie w pierwszym trymestrze ciąży lekarz przepisze ci kwas foliowy w tabletkach, gdyż jest on rzeczywiście ważny dla rozwoju maluszka. Pamiętaj, aby Twoim jadłospisie znalazły się produkty bogate w białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Jeśli Twoja waga rośnie ponad miarę, ogranicz słodycze. To nie znaczy, że masz z nich całkiem zrezygnować. Słodycze są dozwolone, ale z umiarem. Ważne jest to, pijesz. Unikaj gazowanych, słodkich napojów. Zamiast nich, wybieraj wodę niegazowaną oraz świeżo wyciskane soki. Absolutnie zakazane są używki: alkohol i papierosy. Spożywanie kawy skonsultuj ze swoim lekarzem ginekologiem.
Jajko, chociaż jest wartościowym źródłem wielu składników odżywczych, nie dostarcza dużej ilości wapnia w porównaniu z innymi produktami spożywczymi. Przeciętne jajko zawiera około 25 mg wapnia, co stanowi zaledwie niewielki ułamek dziennego zapotrzebowania organizmu dorosłej osoby, wynoszącego 1000 mg. Dla porównania, szklanka mleka dostarcza około 300 mg tego minerału. Mimo to jajko jest istotnym źródłem innych składników, takich jak białko czy witamina D, które wspomagają zdrowie kości.