Maseczki kosmetyczne to jeden z najlepszych sposobów na zadbanie o wygląd skóry - błyskawicznie nawilżają, odżywiają i regenerują naszą cerę. Samo nałożenie i usunięcie kosmetyku zajmuje około 30 minut, a efekt działania widoczny jest niemal od razu.

Data dodania: 2009-05-12

Wyświetleń: 3426

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Najskuteczniejsze są maseczki przygotowane przez kosmetologów dostępne w drogeriach i aptekach, jednak od czasu do czasu warto zdecydować się na kosmetyki własnej produkcji. Dzięki temu w naturalny sposób wpłyniemy na kondycję naszej skóry.

W letnim i jesiennym okresie największą popularnością cieszą się maseczki wykonane z owoców i warzyw. Do ich wyrobu najlepiej wykorzystać produkty z własnego ogródka. Będziemy mieć wtedy pewność, że wykonane przez nas kosmetyki nie zawierają pestycydów czy też innych składników, które mogłyby podrażnić cerę.

Poniżej przedstawiam kilka łatwych przepisów na maseczki własnoręcznej roboty wraz ze opisem ich działania:

Maseczki z ogórków

Działają wybielająco, nawilżają i zmiękczają naskórek. Przeznaczone są dla cery tłustej. Plasterki ogórka (wraz ze skórką) nakładamy na twarz i powieki, pozostawiamy na ok. 10 - 15 minut i następnie zmywamy maseczkę letnią wodą.

Maseczki z marchewki

Lekko zabarwiają skórę dając efekt opalenizny. Przeznaczone są dla cery tłustej. Marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do niej łyżeczkę mąki. Gotową papkę nakładamy na twarz i po ok. 10 - 20 minutach dokładnie zmywamy ciepłą wodą.

Maseczki z ziemniaków

Surowe ziemniaki mają właściwości wygładzające i regenerujące skórę. Dlatego też maseczki wykonane z tego warzywa idealnie nadają się dla cery zmęczonej i szarej. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na papkę i łączymy z odrobiną ciepłego mleka. Mieszankę nakładamy na twarz, szyję i dekolt. Zmywamy ciepłą wodą po ok. 15 – 20 minutach. Po zabiegu wcieramy w skórę krem nawilżający.

Maseczki z jabłek

Przeznaczone są właściwie do wszystkich typów skóry. Suchą nawilżą, a tłustą zmatowią. Jednym z łatwiejszych sposobów na przygotowanie maseczki jest wymieszanie startego jabłka z miodem lub jogurtem. Inny rodzaj maseczki to jabłko stare na tarce z gęstymi otworami, zmieszane z łyżką mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej i kilkoma kroplami soku z cytryny. Papkę nakładamy na twarz i zmywamy po ok. 15 minutach na przemian zimną i ciepłą wodą .

Maseczki z bananów

Banany zawierają dużą ilość witamin, potasu, żela i magnezu. Dzięki temu maseczki wykonane z tych owoców poprawiają elastyczność skóry i łagodzą występujące na niej podrażnienia. Banany rozgniatamy na papkę, dodajemy 3 łyżeczki gęstej śmietany lub twarożku. Mieszankę nakładamy na ok. 15 minut na twarz, dłonie, łokcie i kolana.

Maseczki z cytrusów

Owoce cytrusowe są obfitym źródłem witaminy C, dzięki temu kosmetyki z ich zawartością wygładzają i rozjaśniają cerę. Maskę wykonujemy poprzez zmieszanie soku z cytryny, pomarańczy lub grejpfruta z łyżeczką oliwy z oliwek i pianą ubitą z jednego białka.

Dla tych, którzy nie mają ochoty na domowe eksperymenty zawsze pozostaje pobliski sklep z kosmetykami, w którym z pewnością znajdą gotowe maseczki dostosowane do typu i potrzeb każdej cery.
Licencja: Creative Commons
0 Ocena