Długotrwały stres, niewłaściwa dieta, palenie papierosów, skażenie środowiska oraz przewlekłe infekcje, to tylko niektóre czynniki sprzyjające rozwojowi nowotworów. Onkolodzy alarmują: mimo intensywnych prac nad lekami liczba zachorowań wzrasta. W Polsce na nowotwory zapada rocznie 130 tys. osób, a prognozy specjalistów wykazują, że ...

Data dodania: 2008-02-03

Wyświetleń: 6474

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 4

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

4 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wyniki są zatrważające! Szacuje się, że w krajach uprzemysłowionych blisko ¼ zgonów spowodowana jest chorobami nowotworowymi, a liczba chorych rośnie w zastraszającym tempie. Istnieje ponad 100 rodzajów nowotworów i przynajmniej tyle samo przyczyn tej choroby. Jednak pomimo tak niepokojących statystyk jedno jest pewne – zdecydowanej większości zachorowań można zapobiec poprzez prawidłowe i regularne odżywianie, zaniechanie palenia tytoniu oraz zdrowy styl życia. Promowanie skutecznego wykrywania nowotworów i podnoszenie świadomości społecznej w tym zakresie, to najlepsze metody profilaktyki. Zgodnie z obecną wiedzą 1/3 zachorowań na nowotwory można zapobiec, a połowę wszystkich ich przypadków - stwierdzić na wczesnym etapie i pomyślnie przeprowadzić leczenie.

Badania wykazały, że częstość występowania chorób nowotworowych u wegetarian jest średnio o 40 % niższa niż u osób stosujących tradycyjną dietę. Wydaje się więc, że istotnym elementem diety przeciwnowotworowej jest duża ilość warzyw i owoców. Poza błonnikiem, witaminami i składnikami mineralnymi warzywa i owoce zawierają wiele innych, mniej znanych a bardzo korzystnych fitozwiązków. Są to aktywne biologicznie substancje wpływające pozytywnie na pracę naszego organizmu. Do najważniejszych produktów mających wpływ na profilaktykę chorób nowotworowych należą: pomidory, brokuły, brukselka oraz winogrona (ze skórką) i owoce cytrusowe.

Produkty węglowodanowe zalecane są głównie ze względu na dużą zawartość błonnika wpływającego na zmniejszenie zagrożenia rakiem, przede wszystkim jelita grubego poprzez przyspieszenie pasażu treści pokarmowej. Zalecane są rośliny strączkowe, owies, razowe pieczywo oraz ziemniaki.

Wiele badań naukowych donosi, że dieta bogata w mięso zwiększa predyspozycję do niektórych nowotworów (jelita grubego, prostaty i jajników). Kwasy trans (występujące w twardych margarynach) zwiększają ryzyko raka piersi i jelita grubego. Natomiast kwasy omega 3 (olej lniany, rzepakowy, orzeszki ziemne i orzechy włoskie, śledź, łosoś, tłuszcz rybi) hamują namnażanie komórek nowotworowych, dlatego też należy zwiększyć ich podaż w diecie.
Ponadto tłuszcz jest przyczyną nadwagi i otyłości, które także mają związek z powstawaniem raka, m.in. raka piersi.

Nadmierne spożycie alkoholu przyczynia się do powstawania wielu rodzajów nowotworów, w tym raka jamy ustnej, przełyku, krtani, gardła, piersi, wątroby i jelit. Piwosze natomiast są bardziej narażeni na powstanie raka trzustki (ze względu na dużą zawartość karcenogennych nitrozoamin w piwie). Wino czerwone działa ochronnie, jednak nie wolno się tym usprawiedliwiać i należy pamiętać o rozsądnych granicach spożywania nawet tego alkoholu.

Jeśli ktoś z Twoich bliskich chorował bądź choruje na choroby nowotworowe - jesteś w grupie ryzyka! Zgłoś się do specjalisty i dowiedz się jak skutecznie zapobiegać tej chorobie…
Pamiętaj, dieta też jest ważna!

4 lutego przypada Światowy Dzień Walki z Rakiem ustanowiono w 2000 roku na Światowym Szczycie do Walki z Rakiem w Paryżu.
Licencja: Creative Commons
4 Ocena