0
głosów
- +

Bób - jeść czy nie jeść ?

Autor:

Aktualizacja: 31.07.2011


Kategoria: Zdrowie / Zdrowe Odżywianie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1172 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Bób jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Mimo, że przez wielu uważana jest za roślinę ciężkostrawną, to zawiera wiele cennych minerałów i witamin.


bob


Trochę historii
Bób jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Pozostałości tej rośliny zostały odnalezione podczas prac wykopaliskowych w Izraelu na stanowiskach archeologicznych pochodzących z 6500 roku przed naszą erą.
Ślady bobu odnaleziono również w starożytnej Troi i Egipcie.


W Egipcie bób podawano do jedzenia niewolnikom i klasom nizszym, jako że roślina była uznawana za piętno śmierci ( kapłanom nie wolno było jeść bobu i innych strączkowych).

Roślinę uprawiano również w Chinach i to od prawie 5 tysięcy lat.
 W Europie Środkowej bób był jednym z podstawowych pokarmów aż do XVII wieku, jako tanie źródło energii dla najbiedniejszych (proszę zobaczyć słynny obraz "Zjadacz bobu") ale potem stopniowo zastąpiony został fasolą i ziemniakami. W Polsce uprawa tej rośliny znana była już w epoce brązu i żelaza.

Wartości odżywcze
100 gram bobu zawiera 74 kalorii oraz 7% białka, 11% węglowodany, 26 mg wapnia, 98 mg fosforu, 25 mg witaminy C, witaminy A, B1 i B2, E, P i K.

Właściwości lecznicze
Spożywanie bobu pomaga usunąć z organizmu tłuszcz osadzający się na tętnicach i utrzymywać cholesterol na niskim poziomie.
Ponadto roślina jest bogatym źródłem choliny, której spożywanie może pomóc w zachowaniu lepszej pamięci u pacjentów z chorobą Alzheimera.
Wśród niektórych społeczności bób był traktowany jako jako afrodyzjak wzmagający pożądanie seksualne.
Jako roślina lecznicza są wykorzystywane również części zielone rośliny. Wywar z nich dodawany do kąpieli ma pomóc w walce z czyrakami i wrzodami.

Dlatego, mimo że bób jest traktowany jako pokarm ciężkostrawny, wiatropędny warto go jeść ! Będzie smaczny jeśli dodamy do ugotowanego (do 15 min w wrzącej wodzie) ziarna trochę soli i odrobinkę masła.

Lista Tagów: Choroba Alzheimera, bób

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij