U dzieci ważne jest, by wzmocnić przede wszystkim żołądek i śledzionę, a ogólniej mówiąc cały układ trawienny organizmu. Śledziona i żołądek odgrywają szczególnie ważną rolę w zachowaniu zdrowia, rekonwalescencji po chorobie, a zwłaszcza w rozwoju dziecka.

Data dodania: 2010-12-31

Wyświetleń: 2836

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Podobnie jak w przypadku niemowląt, u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym ważne jest, by wzmocnić przede wszystkim żołądek i śledzionę, a ogólniej mówiąc cały układ trawienny organizmu. Śledziona i żołądek odgrywają szczególnie ważną rolę w zachowaniu zdrowia, rekonwalescencji po chorobie, a zwłaszcza w rozwoju dziecka. Śledziona pozyskuje energię i substancje odżywcze z pokarmu i przekształca je w substancje odżywcze ciała. Dzięki temu może powstać krew, tkanki, mięśnie i wszystkie pozostałe części organizmu. Dla fizycznego i psychicznego rozwoju dziecka jest sprawą najwyższej wagi, by pozyskać wystarczającą ilość energii z pożywienia. Z drugiej strony proces trawienia powinien zużywać jak najmniej energii, ponieważ układ trawienny dziecka dopiero się rozwija i nie zdążył jeszcze w pełni wykształcić funkcji trawiennych. Dlatego tak ważne jest zharmonizowane odżywianie zarówno u dzieci jak i u dorosłych. Stąd czerpiemy witalność, moc intelektu, umysłu i radość życia. Oznacza to, że podnosimy poziom składników odżywczych przy pomocy neutralnych i ciepłych warzyw, zbóż, roślin strączkowych, orzechów i ewentualnie zup mięsnych oraz wspomagamy wytwarzanie płynów ciała podając gotowane chłodne termicznie warzywa, owoce i niewielkie ilości surówek.

Nawet drobne błędy w odżywianiu mogą prowadzić do poważnych dolegliwości. Jeśli dziecko zjadło za dużo produktów zimnych i wychładzających (zwłaszcza banany i inne cytrusy, a także nabiał, słodycze i biała mąka), łatwo może dojść do przeziębienia, kataru, zapalenia ucha czy biegunki. Termicznie zimne pokarmy bardzo osłabiają pracę śledziony i żołądka obniżając tym samym znacznie odporność i zwiększa podatność na infekcje.

Produkty mleczne - takie jak mleko, jogurt, ser itd., zwłaszcza gdy towarzyszą im wychładzające owoce, takie jak banany i cytrusy, są główną przyczyną powstawania tzw. wilgoci, która to właśnie jest odpowiedzialna za wszelkiego rodzaju stany zapalne zatok, gardła, ucha oskrzeli i płuc, podatność na infekcje, astmę i nadwagę. Jogurt czy twarożek z bananem to najgorsze śniadanie jakie można podać!

Produkty mleczne również upośledzają proces przyswajania żelaza w jelitach. Dobrze ugotowane zboża, orzechy i ziarna są źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.

Cukier i słodycze b. ważna rola smaku słodkiego - wzmacnia żołądek i śledzionę. Smak słodki ma działanie budujące dla organizmu. Ponieważ dzieci cały czas rosną, potrzebują szczególnie dużo energii, ochota na coś słodkiego jest więc u nich zupełnie naturalna. Ciało domaga się w ten sposób tego, co jest mu potrzebne. Kiedy jednak zamiast karmić dzieci słodkimi warzywami, zbożami i owocami, dajemy im cukier, duże ilości miodu i słodyczy nie zaspakajamy ich prawdziwych potrzeb. Cukier i słodycze oraz lody, wszystkie napoje schłodzone, soki owocowe i owoce południowe mają wychładzające działanie i niszczą śledzionę i żołądek, a także są przyczyną wyżej wymienionego gromadzenia się wilgoci. Jest to na rękę producentom słodyczy, ponieważ im słabsza śledziona, tym większa ochota na słodycze. Dodatkowo cukier podrażnia układ nerwowy i powoduje zużycie ważnych dla organizmu witamin i soli mineralnych. Przyspiesza spadek poziomu energii, mimo, że pierwszym wrażeniem po zjedzeniu czegoś słodkiego jest pobudzenie i poprawa nastroju. Ponadto dzieci uzależniają się od słodyczy.

Napoje - Najlepszym napojem jest ciepła przegotowana woda, niesłodzony kompot lub słaba herbatka ziołowa też niesłodzona np. rumianek, znamiona kukurydzy, koper włoski, lipa (uwaga! mięta jest wychładzająca, nadaje się jako napój na gorące dni). Wszystko, co dostaje się do żołądka, żeby mogło być dobrze strawione, musi zostać podgrzane. Jest to olbrzymi wydatek energii ze strony organizmu, dlatego lepiej pić napoje lekko ciepłe.

Świeże soki owocowe bardzo wychładzają organizm, szczególnie śledzionę i żołądek – tak ważne dla zdrowia. Osłabiają odporność i wcale nie dostarczają wbrew ogólnej opinii witamin organizmowi. Surowe warzywa i owoce są ciężko strawne, a zawarte w nich witaminy bardzo ciężko przyswajalne. Wprawdzie podczas obróbki termicznej część witamin tracimy, ale nie wszystkie. Dodatkowo, gotowe soki są bardzo mocno słodzone.

Produkty z białej mąki: pieczywo, makaron, pizza - Nie zawierają żadnych substancji mineralnych i witamin, są pozbawione błonnika.

Sól - Większość serów, kiełbasa, szynka, gotowe sosy, kostki rosołowe, vegeta, ketchup, chipsy obniżają poziom energii oraz wysuszają soki i krew. Psują delikatny zmysł smaku dzieci. Wskutek czego dziecko nie chce jeść zbóż i warzyw a woli frytki i kiełbaski.

OGÓLNE ZASADY

1.Prostota pozostaje kluczem do właściwego odżywiania dzieci.

2. Posiłki powinny być spożywane regularnie o tych samych porach.

3. Dań dla dzieci nie należy mocno przyprawiać.

4. Na krótko przed jedzeniem i podczas posiłku nie powinno się pić, ponieważ utrudnia to trawienie i osłabia apetyt.

5. Dzieci nie powinny być zbyt zmęczone w porze posiłku, nie mają po prostu wtedy siły zjeść.

6. Należy unikać jedzenia surowych owoców wieczorem, kiedy trawienie jest osłabione, ponieważ może to prowadzić do fermentacji w jelitach.

7. Długie siedzenie w szkole, przed telewizorem lub komputerem spowalnia i osłabia przepływ energii w ciele, sprzyjając osłabieniu śledziony i nerek.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena