Niestety wielu z nas uważa śniadanie za posiłek zupełnie zbędny, bez którego można się obejść. Takie podejście jest spowodowane zazwyczaj brakiem czasu i niechęcią do jedzenia zaraz po przebudzeniu. Jednak wykluczając śniadanie z dziennego menu, świadomie pozbawiamy się nie tylko sił fizycznych, lecz także obniżamy sprawność naszego umysłu. A przecież można łatwo temu zaradzić, łącząc przyjemne z pożytecznym, czyli wysoką wartość odżywczą i doskonały smak z ekspresowym przygotowaniem porannego posiłku. W tej roli idealnie sprawdzą się błyskawiczne płatki owsiane Elovena, które dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym weszły w skład programu Siła Serca, są polecane przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii, a część dochodu z ich sprzedaży wspiera budowę Polskiego Sztucznego Serca.
Przygotowanie płatków Elovena zajmuje jedynie minutę. Jeszcze nigdy pożywny, pełnowartościowy posiłek nie był tak prosty i szybki do przygotowania. Naturalne płatki owsiane Elovena powstały z pełnego ziarna, dzięki czemu są bogate w błonnik, który wspomaga przemianę materii. Zawierają także duże ilości witaminy B1, żelaza oraz magnezu. Płatki błyskawiczne Elovena produkowane są z owsa uprawianego w Skandynawii, który charakteryzuje się dużą zawartością beta-glukanu (będącego jednym ze składników błonnika pokarmowego), który odpowiada za redukcję cholesterolu we krwi. Związek ten reguluje także poziom cukru, dzięki czemu energia jest uwalniana stopniowo, tak, abyśmy mieli siły przez jak najdłuższy czas od momentu zjedzenia śniadania oraz zapobiega zachorowaniom na cukrzycę typu 2. Lecz naturalne płatki Elovena to nie tylko wyśmienity pomysł na zdrowe śniadanie. Można użyć ich także do przygotowania pieczywa, koktajli, ciastek czy surówek. Doskonale nadają się także jako panierka do ryby lub kotletów. Aby urozmaicić śniadania, do płatków Elovena możemy dodać na przykład owoce czy bakalie lub – gdy mamy nieco więcej czasu – przyrządzić z nich równie wyjątkowy omlet:
Składniki:
1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych Elovena
4 jajka
1/4 szklanki serka wiejskiego
duża szczypta cynamonu
kilka kropli olejku waniliowego
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Miksturę wlewamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy, aż obie strony przybiorą apetyczny, złocisty kolor. Dodatkowo można polać omlet swoim ulubionym syropem, a także dodać świeże owoce. Tak przemienione płatki owsiane nie tylko zachowują swoje dobroczynne właściwości, lecz także są fantastyczną kulinarną przyjemnością.
Każdy kolejny dzień to nowe wyzwanie. Cokolwiek mielibyśmy do zrealizowania i z czymkolwiek musielibyśmy sobie poradzić – będzie nam łatwiej, gdy zaczniemy dzień od pożywnego śniadania. Głód osłabia nasze reakcje, sprawność umysłową, odbiera siły fizyczne. Do obrony przed jego zgubnymi skutkami wystarczy porcja płatków owsianych błyskawicznych Elovena i jedna minuta na przygotowanie tego posiłku.