Poniżej zamieszczam listę bolesnych i niekiedy kłopotliwych reakcji fizycznych związanych ze spożywanym jedzeniem.

Data dodania: 2009-02-13

Wyświetleń: 4335

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

- Astma może być wywołana przez mleko, jajka, czekoladę, orzechy, orzeszki ziemne, owoce morza i kukurydzę, jak i przez inne pokarmy.
- Zapalenie okrężnicy i choroba Crohna może być związana z uczuleniem na mleko, pomidory, jajka, pszenicę, kukurydzę i orzechy, jak również na inne pokarmy.
- Infekcje ucha są zwykle kojarzone z alergią na mleko. Mogą ją jednak wywoływać także jajka, kukurydza i pszenica oraz inne pokarmy.
- Artretyzm jest zwykle kojarzony z roślinami psiankowatymi, do których należą pomidory, ziemniaki, bakłażan, pieprz, papryka, chili i pimientos. Inne pokarmy, które mogą mieć związek ze stanem zapalnym, to wieprzowina, pszenica, cukier i inne.
- Objaw moczenia wywołany jest zazwyczaj mlekiem, czekoladą, kukurydzą, pszenicą i jajkami oraz innymi pokarmami.
- Egzema jest na ogół kojarzona z alergią na mleko. Mogą ją także wywoływać czekolada, jajka, ziarna i groch, jak i inne pokarmy.
- Nadpobudliwość mogą powodować dodatki do pokarmów; może ona też być wynikiem uczulenia na kukurydzę, cukier i pszenicę, jak i inne pokarmy.
- Migrenowe bóle głowy mogą być wywołane przez mleko, jajka, pszenicę, czekoladę, wino, orzechy, wieprzowinę lub kukurydzę czy inne pokarmy.

Unikaj jajek
Jajka zawierają białko albuminę, która dla wielu osób jest substancją uczulającą. Jeżeli jesteś uczulony na jajka, unikaj również ciast, cukierków, ciastek, deserów, lodów, majonezu, naleśników, makaronu, słodkiego pieczywa, puddingów, sosów sałatkowych, wafli, precli i pączków. Przetworzone pokarmy przedstawiają niską wartość odżywczą i nawet dla tych was, którzy nie są uczuleni na jajka. Lepiej będzie ich unikać.
Nigdy nie jedz surowych jajek! Są one często skażone bakterią salmonelli. Lubisz jajka na miękko, sadzone lub lekko ściętą jajecznicę? Nadal ponosisz większe ryzyko zarażenia salmonellą. Postaraj się gotować jajka nieco dłużej.
Jajka także zawierają pozostałości pestycydów, antybiotyków i innych leków. Dlatego ja wybieram odmiany organiczne. Smakują tak samo albo lepiej, zaś ryzyko dla zdrowia jest znacznie mniejsze.

Ogranicz mleko
Mleko jest powszechnym alergenem pokarmowym z powodu białka o nazwie kazeina. Laktalbumina to inne zawarte w mleku białko, które może powodować wzdęcia, gazy i biegunkę u wielu ludzi. Laktoza, znajdujący się w mleku i śmietanie cukier, wywołuje reakcje alergiczne u wielu pijących mleko. Może was zdziwić, że wszystkie następujące produkty zawierają mleko: ciasta, wszystkie sery, ciastka, cukierki, batony, hot dogi, lody, naleśniki, dressingi sałatkowe, wafle, jogurty i masło.
Do objawów alergii mlecznej możemy zaliczyć astmę, wsypkę, niedrożność nosa, infekcje ucha, biegunkę i zachowanie nadpobudliwe. Pacjenci z chorobą Crohna również powinni poddać się testom na alergię mleczną.
Możecie łatwo dostarczyć waszemu organizmowi niezbędne wapno ze źródeł innych niż mleko i produkty mleczne. Te źródła to ziarna soi, brokuły, migdały, ryby i różne rodzaje fasoli, łącznie z pinto i fasolą kidney.

Zredukuj pszenicę
Pszenica jest powszechnym alergenem w Stanach Zjednoczonych. Zawiera więcej glutenu niż jakiekolwiek inne zboże. Żyto, jęczmień i owies zawierają mniejszą ilość tego białka, a kukurydza, ryż i proso nie zawiera go wcale. Gluten jest także obecny w wielu przetworzonych produktach. Niektóre z najbardziej powszechnych pokarmów zawierających pszenicę to chleb, bułki, ciastka, cukierki, zboża, hamburgerowe mieszanki, czekolada, ciastka, makarony, pizza, kiełbasa, majonez, glutaminian sodu (MSG), naleśniki, precle i krakersy.

Wystrzegaj się drożdży
Czy kochasz cudowny drożdżowy zapach świeżo wypieczonego chleba? Jeżeli jesteś uczulony na drożdże, musisz unikać jedzenia go. Drożdże są powszechnie używane do wypieków, a także do napojów alkoholowych. Drożdże przemieniają cukier w alkohol i dwutlenek węgla. Zawarte są między innymi w sosie barbecue, chlebie, ciastach, ketchupie, serze, kawie, ciastkach, krakersach, orzechach, wszystkich napojach alkoholowych, mące, sokach owocowych, melonie cantaloupe, grzybach, orzeszkach ziemnych, pizzy, preclach, bułkach, kwaśnej śmietanie, sosie sojowym, occie, majonezie, musztardzie, piklach, sosach sałatkowych, sosie pomidorowym i oliwkach.

Odrzuć cukier
Czy potrzebujesz cukru? Cukier jest innym powszechnym alergenem pokarmowym. Przeciętny poziom spożycia u dorosłych to około 70 kilo na rok 1. Cukier jest szybko wchłaniany w naszym organizmie i może spowodować poważne reakcje u tych, którzy są na niego uczuleni. Może także być uzależniający. Cukier uszczupla w organizmie zasoby witamin B, jak również chromu, magnezu i manganu. Nadwyręża również zarówno nasze gruczoły nadnerczy, jak i trzustki.

Artykuł jest fragmentem książki "Biblia leczy - alergie"
Licencja: Creative Commons
0 Ocena