Dzień Św. Walentego to najlepszy czas, aby uświadomić sobie, że nasze serce to nie tylko miejsce w którym gromadzą się uczucia, ale jeden z najważniejszych organów o którego zdrowie należy dbać cały rok.

Data dodania: 2009-02-12

Wyświetleń: 2228

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zima to okres, który obfituje w przyjemne wydarzenia. Rodzinnego ciepła dostarcza Boże Narodzenie, po nim nastaje Sylwester, skłaniający do tańca i uśmiechów, malujący rumieńce na twarzach. Lecz na tej jednej nocy gorące szaleństwo się nie kończy - karnawał trwa przecież prawie do końca lutego. Miesiąc ten dostarcza nam jeszcze jedno, ważne wydarzenie – Walentynki. Wyjątkowość tego dnia sprawia, że na świat wokół nas patrzymy przez różowe okulary. Nie odczuwamy mrozu, bo po głowie chodzi nam tylko jedna rozgrzewająca myśl – Walentynki. To właśnie 14 lutego zatrzymujemy się na chwilę w pogoni dnia powszedniego i poświęcamy więcej uwagi ukochanej osobie. Zastanawiamy się, co jej podarować z okazji tego miłosnego święta? Jak wyrazić swoje uczucia? Czekoladki, maskotki, kartki – to tylko miłe dodatki do miłości łączącej dwoje ludzi.
Najpiękniejszym darem będzie troska o zdrowe serca – aby biły dla siebie jak najdłużej. Właśnie w ten dzień, którego głównym i niezaprzeczalnym symbolem jest urocze, czerwone serduszko, pomyślcie, jak najlepiej ochronić te wytrwale bijące w waszych ciałach źródła życia. Dzień Św. Walentego jest doskonałą okazją na uświadomienie sobie, jak ważna jest troska o własne serce. Jej wyraz powinniśmy dawać każdego dnia poprzez spożywanie odpowiednich produktów. Jedną z przyczyn złego stanu naszego serca jest podwyższony poziom złego cholesterolu we krwi, czym może się niechlubnie poszczycić ponad 60% dorosłych Polaków. Jak obniżyć jego poziom? Stosując codziennie margarynę Benecol, która obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a swoje działanie zawdzięcza naturalnym składnikom – stanolom roślinnym. Jedząc margarynę Benecol każdego dnia możemy mieć pewność, że spożywamy skuteczny w swym działaniu, najwyższej jakości produkt. Pełne przekonanie co do słuszności tych słów dostarcza nam fakt uznania margaryny Benecol za artykuł należący do tzw. żywności funkcjonalnej. Aby produkt mógł zostać zaliczony do tej grupy, musi przejść serię niezależnych badań klinicznych, które potwierdzą jego skuteczność. Właśnie takie badania udowodniły, że codzienne spożywanie zalecanej dawki Benecolu powoduje zmniejszenie wchłaniania złego cholesterolu do krwi o 60%, a już po 14 dniach jego poziom w organizmie zostaje obniżony średnio o 15% wartości początkowej. Dlatego też, Benecol jest polecany przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu i wszedł w skład projektu Siła Serca, który ma celu promowanie zdrowego trybu życia.
Zastosowanie margaryny Benecol jest szerokie i nie ogranicza się tylko do smarowania nią pieczywa. Idealnie nadaje się także do przygotowywania posiłków poprzez smażenie, pieczenie i duszenie. Ponadto specjalnie dla smakoszy do sprzedaży zostały wprowadzone aż trzy jej rodzaje – klasyczna, lekka oraz wzbogacona oliwą z oliwek.
Serce to jeden z najważniejszych organów. To ono napędza do życia tę skomplikowaną machinę, jaką jest organizm. Sumiennie pompuje krew, dzięki czemu każda najmniejsza nawet komórka zostaje zaopatrzona w tlen, a my możemy wstać rano z łóżka i przeżyć kolejny dzień. Obdarzając uczuciem drugą osobę, mamy podwójną motywację, aby nasze serce należycie pracowało. Chrońmy je zatem, żeby jak najdłużej mogło dawać nam siły do obdarzania miłością ukochanej drugiej „połówki”.
Licencja: Creative Commons
0 Ocena