Wystarczy, że znajdzie się w nich tofu lub kasza jaglana, owoce czy orzechy i mamy gotowy wspaniały posiłek.
Podstawowe składniki do wegańskich deserów
Idealną bazą do deserów jest kasza jaglana. Zdrowa i sycąca, z mnóstwem wartości odżywczych. Ma neutralny smak, jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Kolejnym wspaniałym produktem są daktyle, w wersji suszonej lub jako syrop - świetnie nadadzą się jako słodzik. Orzechy natomiast w całości jako mączka lub masło orzechowe podbiją smak i nadadzą wyjątkowości deserowi. Do czekoladowych musów lub bezy można wykorzystać aquafabę. Jest to ubita piana z wody, w której gotowała się ciecierzyca. Mus kokosowy, który wspaniale wiąże ze sobą składniki i nadaje pyszny kokosowy smak potrawom. Oczywiście niezastąpione są świeże lub mrożone owoce. Takie desery najpiękniej prezentują się w pucharkach oraz słoiczkach o różnej wielkości. W sklepach internetowych znajdziemy szeroki wybór. Godne polecania są: słoiczki deserowe na https://www.pucharydeserowe.pl.
1. Kokosowy wegański deser warstwowy z owocami
Składniki:
- 3 szklanki mąki kokosowej.
- 40 gr kakao gorzkie.
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
- Olej 3/4 szklanki.
- 1 łyżka soku z cytryny.
- 3 łyżki powideł, mogą być śliwkowe.
- 2 szklanki mleka roślinnego.
- 1 litr mleczka kokosowego.
- 500 g dowolnych owoców, mogą być maliny, borówki.
Przygotowanie:
- Suche składniki należy wymieszać z sobą. Dodać mokre i wymieszać wszystko razem.
- Ciasto wlać do formy, wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.
- Ciasto wystudzić, pokroić w kostkę.
- Mleko kokosowe ubić na sztywną pianę.
- Do pucharków należy wykładać warstwowo: pokrojone kakaowe ciasto, owoce oraz bitą śmietanę kokosową. Na wierzch znów ciasto, owoce oraz bita śmietana. Smacznego!
2. Kawowy wegański deser z puddingiem Chia
Składniki:
- 4 łyżki nasion chia.
- 2 łyżeczki syropu daktylowego.
- 3/4 szklanki mleka kokosowego.
- Szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy.
- 2 łyżki soku z cytryny.
- Szklanka orzechów laskowych lub nerkowca.
- 3/4 szklanki wody.
- 1 łyżeczka kakao do dekoracji.
- Owoce, mogą być maliny lub borówki.
Przygotowanie:
- Zaparzyć kawę, przestudzić.
- Mleko kokosowe oraz kawę wlać do naczynia, dodać syrop daktylowy, wymieszać.
- Dodać nasiona chia, ponownie wymieszać.
- Odstawić na 15 minut aż nasiona napęcznieją.
- Wymieszać jeszcze raz i odstawić do lodówki na całą noc.
- Orzechy zblendować na drobną mączkę. Dodać sok z cytryny oraz wodę i blendować do uzyskania gładkiej masy. Ilość wody trzeba dopasować. Blendowanie nadaje puszystości masie, robi się kremowa.
- Przygotować pucharki.
- Układać w kolejności: krem z nerkowców na spodzie, pudding chia, owoce oraz można posypać kakao. Deser w takim wydaniu wygląda obłędnie. Smacznego!
3. Wegański deser z lodami
Składniki:
- Paczka biszkoptów okrągłych.
- Opakowanie lodów wegańskich.
- Szklanka soku z pomarańczy.
- 2 łyżki syropu daktylowego.
- 2 puszki mleka kokosowego.
Przygotowanie:
- Robimy mus. Sok z pomarańczy podgrzewamy razem z syropem daktylowym, redukujemy, aż stanie się odpowiednio gęsty.
- Mleko kokosowe ubijamy na sztywną pianę.
- Deser układamy warstwami w pucharkach: biszkopty, 3 kulki lodów, mus pomarańczowy oraz bita śmietana.
- Wkładamy do schłodzenia na ok. 30 minut i gotowe. Smacznego!