Na robienie pysznych deserów każda pora roku jest idealna. Sezonowość owoców i warzyw sprzyja wymyślaniu nowych smaków. Zarówno te proste desery bez pieczenia z sezonowymi owocami, jak i te, które wymagają nieco więcej czasu i zaangażowania. Idealne są takie słodkości, w których daje się przemycić odżywcze składniki. Takie desery można wtedy potraktować jak posiłek. 

Data dodania: 2021-09-16

Wyświetleń: 136

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Warstwowe desery w wersji wegańskiej - 3 przepisy

Wystarczy, że znajdzie się w nich tofu lub kasza jaglana, owoce czy orzechy i mamy gotowy wspaniały posiłek.

Podstawowe składniki do wegańskich deserów

Idealną bazą do deserów jest kasza jaglana. Zdrowa i sycąca, z mnóstwem wartości odżywczych. Ma neutralny smak, jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Kolejnym wspaniałym produktem są daktyle, w wersji suszonej lub jako syrop - świetnie nadadzą się jako słodzik. Orzechy natomiast w całości jako mączka lub masło orzechowe podbiją smak i nadadzą wyjątkowości deserowi. Do czekoladowych musów lub bezy można wykorzystać aquafabę. Jest to ubita piana z wody, w której gotowała się ciecierzyca. Mus kokosowy, który wspaniale wiąże ze sobą składniki i nadaje pyszny kokosowy smak potrawom. Oczywiście niezastąpione są świeże lub mrożone owoce. Takie desery najpiękniej prezentują się w pucharkach oraz słoiczkach o różnej wielkości. W sklepach internetowych znajdziemy szeroki wybór. Godne polecania są: słoiczki deserowe na https://www.pucharydeserowe.pl.

1. Kokosowy wegański deser warstwowy z owocami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki kokosowej.
  • 40 gr kakao gorzkie.
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
  • Olej 3/4 szklanki.
  • 1 łyżka soku z cytryny.
  • 3 łyżki powideł, mogą być śliwkowe. 
  • 2 szklanki mleka roślinnego.
  • 1 litr mleczka kokosowego.
  • 500 g dowolnych owoców, mogą być maliny, borówki.

Przygotowanie:

  1. Suche składniki należy wymieszać z sobą. Dodać mokre i wymieszać wszystko razem.
  2. Ciasto wlać do formy, wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.
  4. Ciasto wystudzić, pokroić w kostkę.
  5. Mleko kokosowe ubić na sztywną pianę.
  6. Do pucharków należy wykładać warstwowo: pokrojone kakaowe ciasto, owoce oraz bitą śmietanę kokosową. Na wierzch znów ciasto, owoce oraz bita śmietana. Smacznego!

2. Kawowy wegański deser z puddingiem Chia

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia.
  • 2 łyżeczki syropu daktylowego.
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego.
  • Szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy.
  • 2 łyżki soku z cytryny.
  • Szklanka orzechów laskowych lub nerkowca.
  • 3/4 szklanki wody.
  • 1 łyżeczka kakao do dekoracji.
  • Owoce, mogą być maliny lub borówki.

Przygotowanie:

  1. Zaparzyć kawę, przestudzić.
  2. Mleko kokosowe oraz kawę wlać do naczynia, dodać syrop daktylowy, wymieszać. 
  3. Dodać nasiona chia, ponownie wymieszać. 
  4. Odstawić na 15 minut aż nasiona napęcznieją. 
  5. Wymieszać jeszcze raz i odstawić do lodówki na całą noc.
  6. Orzechy zblendować na drobną mączkę. Dodać sok z cytryny oraz wodę i blendować do uzyskania gładkiej masy. Ilość wody trzeba dopasować. Blendowanie nadaje puszystości masie, robi się kremowa.
  7. Przygotować pucharki.
  8. Układać w kolejności: krem z nerkowców na spodzie, pudding chia, owoce oraz można posypać kakao. Deser w takim wydaniu wygląda obłędnie. Smacznego!

3. Wegański deser z lodami

Składniki:

  • Paczka biszkoptów okrągłych.
  • Opakowanie lodów wegańskich.
  • Szklanka soku z pomarańczy.
  • 2 łyżki syropu daktylowego.
  • 2 puszki mleka kokosowego.

Przygotowanie:

  1. Robimy mus. Sok z pomarańczy podgrzewamy razem z syropem daktylowym, redukujemy, aż stanie się odpowiednio gęsty.
  2. Mleko kokosowe ubijamy na sztywną pianę.
  3. Deser układamy warstwami w pucharkach: biszkopty, 3 kulki lodów, mus pomarańczowy oraz bita śmietana.
  4. Wkładamy do schłodzenia na ok. 30 minut i gotowe. Smacznego!
Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena