Rozszerzanie diety niemowlaka to zawsze ekscytujący moment, na który z niecierpliwością oczekuje wielu rodziców. To jednocześnie czas wielu wątpliwości związanych z tym, co podawać maluchowi, w jakiej kolejności oraz w jakich ilościach. Dowiedz się, kiedy nadchodzi czas na wprowadzenie nowych smaków.

Data dodania: 2021-02-17

Wyświetleń: 173

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Kiedy wprowadzać nowe smaki do diety dziecka?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią do 6. miesiąca życia dziecka. Po tym okresie należy wprowadzić produkty uzupełniające, ponieważ mleko mamy przestaje już w pełni zaspokajać zapotrzebowanie dziecka na energię, białko, żelazo oraz niektóre witaminy. Należy przy tym pamiętać, że rozszerzanie diety niemowlaka wcale nie oznacza rezygnacji z karmienia piersią – warto podawać naturalny pokarm tak długo, jak to wynika z potrzeb mamy i dziecka.

Rozszerzanie diety niemowlaka – czas start…

Zgodnie z obowiązującym schematem żywienia, rozszerzanie diety niemowlaka można rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż przed ukończeniem 26. tygodnia życia pociechy. Skąd te konkretne okresy? Mniej więcej w tym czasie większość dzieci ma już rozwiniętą umiejętność spożywania stałych pokarmów, tj. innych niż mleko.

Jeśli – jako rodzic – decydujesz się wprowadzić pierwsze produkty uzupełniające, musisz pamiętać, że karmienie piersią nadal pozostaje podstawą żywienia. Jeżeli natomiast rezygnujesz z podawania naturalnego pokarmu, mleko mamy musisz zastąpić mlekiem modyfikowanym.

Przy rozszerzaniu diety niemowlęcia warto posłużyć się schematem żywienia opracowanym przez specjalistów z Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Zawiera on wskazówki dotyczące kolejności wprowadzania konkretnych pokarmów, co jest dostosowane do umiejętności adekwatnych do wieku pociechy.

Nowe smaki w diecie dziecka – od czego zacząć?

Zastanawiasz się, jakie produkty wprowadzić do diety malucha w pierwszej kolejności? Chociaż o tym, co zje dziecko decyduje rodzic, warto polegać na wskazówkach ekspertów.

  • Najpierw warzywa

Zapoznawanie dziecka z nowymi produktami warto rozpocząć od warzyw. Dlaczego? Ich smak jest bardziej „wymagający” i nie zawsze akceptowany przez niemowlęta. Nie zrażaj się więc, jeśli maluch nie przekona się do nich od razu. Czasami dziecko potrzebuje więcej czasu na oswojenie się z nowym smakiem.

  • Potem owoce

Owoce są słodkie, dlatego większość niemowląt niemal od razu akceptuje takie smaki. Warto jednak i tutaj wykazać się cierpliwością, gdyby dziecko nie akceptowało niektórych owoców.

  • Ważne produkty zbożowe

Produkty zbożowe – w tym zawierające gluten – są ważnym elementem żywienia niemowląt. Zgodnie z zaleceniami ekspertów, należy je wprowadzać nie wcześniej niż w 4. miesiącu życia i nie później niż w 7. miesiącu życia. Warto przy tym pamiętać, że opóźnianie wprowadzenia glutenu do diety dziecka nie ma sensu, takie działanie nie zmniejsza ryzyka nietolerancji lub celiakii.

W dalszej kolejności należy wprowadzać: mięso, ryby, jajka, tłuszcze spożywcze. Mleko krowie w diecie dziecka powinno pojawić się dopiero po ukończeniu 1. roku życia.

Odpowiednia wielkość porcji, czyli?

Pierwsze tygodnie rozszerzania diety niemowlęcia to dopiero poznawanie nowych smaków. Dlatego zwykle dzieci zjadają zaledwie kilka łyżeczek pokarmów uzupełniających.

Pamiętaj przy tym, że – o ile to ty decydujesz co i kiedy zje twoje dziecko, niemowlę decyduje o tym, ile zje i czy zje w ogóle.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena