Mleko matki jest bardzo ważne dla zdrowia niemowlaka. Zawiera mnóstwo ważnych dla organizmu maleństwa składników, które wspomagają jego prawidłowy rozwój. Naturalny pokarm stanowi także swego rodzaju barierę ochronną przed wieloma chorobami. Co ważne wpływa on na odporność dziecka nie tylko w czasie karmienia, ale także już po tym okresie.

Data dodania: 2019-07-24

Wyświetleń: 928

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

W jaki sposób można przechowywać mleko dla niemowlaka?

Odciąganie pokarmu

Każda mama wie, że niezbędnym wyposażeniem wyprawki dla niemowlaka powinien być laktator. Jest on potrzebny w wielu przypadkach, rozpoczynając od sytuacji gdy dziecko musi zostać dłużej w szpitalu, a kończąc na powrocie mamy do pracy lub konieczności jej wyjazdu na kilka dni. Laktatora należy używać w odpowiedni sposób. Zarówno jego nadużywanie, jak i wykorzystywanie go za rzadko może doprowadzić do pewnych problemów. Jeśli będziemy odciągać pokarm za często nasz organizm zacznie produkować go więcej, z kolei jeśli będziemy robić to za rzadko pokarm przestanie być produkowany.

Przygotowanie

Do odciągania pokarmu należy się także odpowiednio przygotować. W prawdzie cały proces nie powinien trwać zbyt długo, ale mimo to kobieta powinna zająć wygodną pozycję i się odprężyć. Oprócz tego istotne jest także posiadanie specjalnych woreczków do przechowywania pokarmu. Pamiętajmy by odpowiednio je podpisać. Najważniejszą informacją jej data, kiedy pokarm został odciągnięty. Jeśli zależy nam na dłuższym okresie przechowywania warto skorzystać z butelek przeznaczonych do tego celu. Wysokiej jakości ergonomiczne butelki z sylikonowym kołnierzem znajdziemy na stronie Lansinoh.

Przechowywanie pokarmu

Odciągnięte mleko można przechowywać nawet przez rok. Ważna jest temperatura w jakiej umieścimy mleko. Oczywiście najdłuższy czas osiągniemy przechowując je w zamrażalce z temperaturą poniżej -20 stopni. Już dwa stopnie więcej skrócą czas przechowywania do około pół roku.

Mleko rozmrażamy w lodówce na dzień przed podaniem go dziecku. Nie należy rozmrażać go zbyt szybko, na przykład poprzez zanurzenie w gorącej wodzie, ponieważ może to źle wpłynąć na skład mleka. Pamiętajmy także by nigdy ponownie nie zamrażać tego samego pokarmu.

Po rozmrożeniu możemy delikatnie podgrzać mleko. Robimy to przy pomocy specjalnego podgrzewacza do butelek lub po prostu przez włożenie butelki do letniej wody. Ważne jest to, by temperatura pokarmu nie była wyższa niż około 37 stopni.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena