Dzieci przychodzą na świat z tzw. odpornością nieswoistą, czyli wrodzoną. Wraz z upływem czasu zostaje ona zamieniona na odporność nabytą, czyli tę, która powstaje na skutek kontaktu organizmu z czynnikami chorobotwórczymi znajdującymi się w jego otoczeniu. Każdy rodzic marzy o tym, by odporność jego dziecka już od pierwszych chwil życia utrzymywała się na jak najwyższym poziomie.
Aby tak się jednak stało, należy ją odpowiednio wzmacniać, po to, by rzeczywiście mogła chronić organizm maluszka przed chorobami. Jak to zrobić? Sprawdźmy.
Czym jest odporność u dzieci?
Aby móc skutecznie wzmacniać odporność, najpierw trzeba dowiedzieć się, czym ona tak naprawdę jest. Otóż pojęciem tym określa się reakcje obronne organizmu, których celem jest jak najszybsze usunięcie drobnoustrojów chorobotwórczych zagrażających zdrowiu. Za jakość owych reakcji odpowiada układ immunologiczny składający się z węzłów chłonnych, migdałków, szpiku kostnego, grasicy i śledziony (tzw. narządy limfatyczne). Każdy z nich pełni ważną funkcję w zakresie odporności, uzupełniając wzajemnie swoje działanie.
Jeżeli układ odpornościowy funkcjonuje prawidłowo, produkowane przez niego komórki nie tylko rozpoznają i usuwają bakterie i wirusy zagrażające zdrowiu, ale też tolerują niegroźne dla organizmu czynniki, chroniąc tzw. przeciwciała odpornościowe, zwiększając tym samym jego odporność. Za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego odpowiada mikroflora jelitowa. Jeśli na którymkolwiek poziomie zostanie ono zakłócone, wówczas odporność maleje.
Sposoby na wzmocnienie odporności u niemowląt – postaw na dietę!
Odporność u niemowląt można wzmacniać przede wszystkim za pomocą diety. Okazuje się bowiem, że jednym ze skuteczniejszych sposobów na podniesienie jej poziomu jest żywienie naturalne. Dzięki obecności przeciwciał w pokarmie matki dzieci nim karmione w pierwszych miesiącach życia rzadziej chorują na infekcje górnych dróg oddechowych oraz dróg moczowych. Poza tym u maluszków karmionych mlekiem matki zmniejsza się też ryzyko wystąpienia groźnego zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.
W mleku matki, poza owymi przeciwciałami oraz witaminą D i K, znajdują się także bakterie tworzące mikroflorę jelitową, niezwykle istotną dla odporności. W związku z tym, że bakterie te nie występują w mleku modyfikowanym, u dzieci karmionych sztucznym mlekiem ilość owych pozytywnych bakterii może nie być wystarczająca. Podobnie u dzieci po przebytej antybiotykoterapii. Antybiotyki bowiem bardzo mocno osłabiają mikroflorę jelitową. Aby ją odbudować, warto do diety maluszków włączyć dostosowany do ich wieku probiotyk dla dzieci. To produkt zawierający specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii jelitowych, tworzących prawidłowy mikrobiom, odpowiedzialny za wzrost odporności. Poza dobroczynnymi bakteriami probiotyk dla dzieci może zawierać dodatkowe substancje. Np. bardzo ważny dla zdrowia dzieci składnik, niewystępujący w mleku modyfikowanym. Jest nim witamina D, która nie tylko wzmacnia odporność, ale też odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój kości. Probiotyk dla dzieci z witaminą D, jak np. Estabiom Baby czy Lactibiane można dostać w każdej aptece.